Politica migratorie a UE a starnit o polemica intre presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si Comisia lui Jean-Claude Juncker legata de posibilitatea de a stabili in viitor un mecanism de "cote" obligatorii de repartizare a refugiatilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tusk, care prezideaza luni un summit al liderilor UE joi si vineri, la Bruxelles, a propus o discutie "deschisa si directa" asupra a "ceea ce merge si nu merge" in raspunsul UE la criza migratorie.

Intr-o nota adresata celor 28, el subliniaza ca dezbaterea legata de posibilitatea de a aplica cote obligatorii "se arata foarte conflictuala" si califica atentia care i se acorda drept "disproportionata". "In acest sens", problematica cotelor obligatorii se dovedeste in ochii sai "ineficienta".

Cotele temporare au fost puse in practica in 2015, cu majoritate calificata, pentru a distribui refugiatii sositi in Grecia si Italia, dar sunt aplicate cu dificultate si au fost la originea unei fracturi profunde cu mai multe tari din Est care le-au refuzat. Trei dintre ele par (Ungaria, Polonia si Cehia) au fost trimise saptamana trecuta in fata Curtii de Justitie a UE de catre Comisie.

Pentru viitor, Comisia propune acum mentinerea regulii responsabilitatii tarilor de sosire, dar cu un "mecanism corector" in cazul unor fluxuri masive.

"Comisia dezaproba puteric declaratia potrivit careia relocalizarea, in calitate de raspuns de urgenta, a fost ineficienta", a replicat un purtator de cuvant al executivului european, Margaritis Schinas.

"Peste 32.000 de persoane au fost relocalizate, respectiv circa 90% dintre persoanele eligibile", a subliniat el, adaugand ca acest program nu a fost impus, ci adotat de Consiliul UE care reuneste cele 28 de state membre.

Obiectivul initial prevedea repartizarea prin cote a pana la 160.000 de refugiati.

"Nu exista disputa, nu e cazul unei dramatizari", a incercat sa asigure Schinas. Dar, pe fond, divergentele dintre executivul european si Tusk exista, asa cum o arata si reactia furioasa de marti a comisarului pentru Migratie Dimitris Avramopoulos.

"Documentul pregatit de Tusk este inacceptabil, este antieuropean", a criticat acesta.

In nota sa, Tusk arata ca un singur stat membru nu poate gasi solutii, dar anumite actiuni sub egida unui stat s-au aratat "cruciale". Acesta a citat exemplul Italiei care a reusit sa reduca puternic fluxurile de migranti din Libia gratie unui acord direct - dar foarte controversat - cu autoritatile din Tripoli si militiile libiene.

Tusk pledeaza deci pentru sustinere si asistenta a UE pentru statele din prima linie si crearea unei anvelope financiare dedicate pentru urmatorul buget UE care sa vizeze "stoparea imigratiei ilegale".