Presedintele Tanzaniei, John Magufuli, a gratiat un cantaret si pe fiul acestuia, care fusesera condamnati la inchisoare pe viata pentru violarea a 10 fete cu varste cuprinse intre sase si opt ani, scrie Reuters.

Activitstii denunta o decizie care trimite un mesaj extrem de negativ pentru victimele violurilor, intr-o tara in care astfel de cazuri sunt in continua crestere.

Sambata, presedintele John Magufuli l-a gratiat pe cantarestul Nguza Viking, cunoscut si ca Babu Seya, si pe fiul sau Johnson Nguza, cunoscut si ca Papii Kocha, condamnati la inchisoare pe viata pentru violarea a 10 eleve de scoala primara, cu varste cuprinse intre sase si opt ani, in 2003.

"Liderii din Tanzania promoveaza o cultura de incalcare a drepturilor omului in care victimele violentelor sexuale sunt pedepsite iar vinovatii sunt eliberati", a declarat Faiza Mohamed, directorul pentru Africa al ONG-ului Equality Now.

Viking si Nguza ispasisera 13 ani din sentintele de inchisoare pe viata.

In iunie, Magufuli a anuntat ca sprijina interdictia fetelor si adolescentelor insarcinate de a urma cursuri in scolile publice, calificand drept "imoral" comportamentul lor.

Tanzania inregistreaza una dintre cele mai mari rate de adolescente insarcinate, in conditiile in care violentele sexuale sunt raspandite iar multe fete recurg la sex ca moneda de schimb pentru plata taxelor scolare, hrana sau adapost.