Democratul Doug Jones a obtinut o victorie remarcabila dupa ce l-a invins pe controversatul Roy Moore in Alabama, un stat in care traditional se voteaza cu republicanii, rezultatul electoral transformandu-se intr-un cutremur cu efecte la Washington, scrieGuardian.

Democratul Doug Jones, victorie surpriza in AlabamaFoto: Captura YouTube

Victoria sa in alegerile speciale pentru un loc in Senatul american, obtinuta cu 49,9% la 48,4% dintre voturi, este o lovitura mare pentru Donald Trump si pentru eforturile sale de a transforma in lege reforma fiscala.

Jones a devenit primul democrat din ultimul deceniu care a castigat vreun post prin alegeri la nivel statal in Alabama invingandu-l pe Moore, care s-a confruntat cu mai multe acuzatii de agresiune sexuala intr-o campanie electorala in care s-au consemnat brese in linia de partid republicana.

Moore, care intarzie sa se declare invins, era favorit inainte ca doua femei sa il acuze ca le-a agresat cand erau adolescente, iar altele au spus ca republicanul le-a facut avansuri cand erau minore. Moore a negat toate acuzatiile.

Cand Jones isi va prelua fotoliul de pe Capitol Hill, majoritatea republicana din Senat se va reduce la 51 la 49, ceea ce va limita marja de eroare a republicanilor in incercarea lor de a trece o importanta reducere de taxe pentru companii.

In conditiile in care deja exista un "dezertor" senatorul Bob Corker, alegerea lui Jones inseamna ca, daca fie si un singur republican mai paraseste frontul de pe Capitol Hill, legislatia o sa esueze.