Un consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, a spus ca monedele virtuale pot ajuta bancile din Rusia sa ocoleasca sanctiunile internationale, a relatat Rambler News Service, transmite Bloomberg, citat de news.ro

Sanctiunile impotriva Rusiei au creat "o necesitate obiectiva" pentru monedele digitale, a afirmat Serghei Glaziev la o sedinta de marti a administratiei prezidentiale pe tema acestor instrumente financiare, potrivit Rambler.

Glaziev a mai argumentat ca guvernul ar putea utiliza monedele virtuale pentru a face plati si incasari pentru servicii "sensibile".

Oficialii rusi au devenit tot mai nervosi in legatura cu posibila extindere a sanctiunilor americane, la inceputul anului viitor, ca reactie la posibilul amestec al Kremlinului in alegerile prezidentiale din 2016, acuzatii respinse de Rusia.

Monedele virtuale, cum este bitcoin, a carei valoare a urcat puternic in acest an, ar putea fi un mijloc de ocolire a sanctiunilor americane, pentru ca cumparatorii sunt anonimi.

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret luna trecuta care permite guvernului sa clasifice achizitiile facute de Ministerul Apararii, Serviciul Federal de Securitate si Serviciul de Spionaj Extern, ca secrete de stat.

Galziev, care se afla pe lista sanctiunilor Statelor Unite si Uniunii Europene pentru rolul avut in anexarea Crimeii de catre Rusia, in 2014, nu este implicat mereu in procesul principalelor decizii politice, iar in trecut a sugerat ca Rusia ar trebui sa isi lichideze rezervele de dolari.

El a mai sustinut marti crearea unei ruble virtuale, bazata pe tehnologia blockchain, care sta in spatele monedelor digitale.