Autoritatile chineze colecteaza mostre de ADN, amprente si alte date biometrice in regiunea vestica unde se afla minoritatea musulmana uigura, potrivit Human Rights Watch, citata deGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, autoritatile realizeaza o baza de date cu scanari ale irisului si grupelor de sange ale tuturor celor cu varste intre 12 si 65 de ani in Xianjiang, inasprind controalele intr-o zona despre care unii experti deja spuneau ca este o “inchisoare in aer liber”.

Regiunea este caminul a 11 milioane de uiguri, o minoritate musulmana in care au loc uneori izbucniri violente.

O parte a colectarii de date este realizata prin controalele medicale gratuite, dar nu este clar daca pacientilor li se spune ca aceste controale sunt folosite si pentru transmiterea de date biometrice catre politie.

Desi, teoretic, examinarile sunt voluntare, un uigur a spus ca personalul local a "cerut sa se participe obligatoriu la controale”. Un articol dintr-un ziar local incurajeaza autoritatile sa “munceasca din greu pentru a-i convinge sa participe”.

Aproape 19 milioane de persoane au venit in 2017 la examinarile medicale, denumite “Controale pentru toti”, potrivit Xinhua.

Xianjiang este una dintre cele mai stricte parti ale Chinei, minoritatate uigura fiind tot mai controlata in ultimii ani. Soldati puternic inarmati sunt o aparitie obisnuita pe strazi, iar autoritatile organizeaza frecvent manifestatii masive pentru a obtine sprijin in lupta contra extremistilor islamisti pe care Beijingul ii invinovateste pentru o serie de atacuri asupra unor oficiali guvernamentali si civili.

Organizatiile pentru drepturile omului spun insa ca violentele isi au radacinile in restrictiile impuse asupra religiei, culturii, limbii si libertatii de exprimare, dar si in lipsa de oportunitati economice in aceasta regiune sarace.

Uigurii se plang adesea ca slujbele bine platite sunt date doar chinezilor de etnie han.