Prima vizita a unui sef al executivului israelian in mai bine de 20 de ani la Bruxelles nu a schimbat pozitia europeana. Mogherini insista asupra faptului ca Ierusalimul este capitala Israelului si a Palestinei, potrivit Rador.

La o conferinta de presa comuna cu liderul israelian, sefa diplomatiei europene a dat asigurari ca exista "unitate deplina" in jurul "consensului international" cu privire la faptul ca Ierusalimul trebuie sa fie capitala statului Israel si viitorul stat Palestina. Si ca statutul orasului "trebuie sa fie definit prin negocierile dintre cele doua parti", si anume intre israelieni si palestinieni, scrie Diario de Noticias.

Daca asteptarile lui Netanyahu la Bruxelles nu s-au materializat, in ciuda semnificatiei vizitei, fiind prima data cand un sef de guvern israelian se deplaseaza in oras in mai bine de 20 de ani, unele semne sugereaza ca pozitia europeana nu este absolut unanima. Ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, care s-a aflat la originea invitatiei adresate Netanyahu, a considerat ca este important "sa inlesneasca dialogul, ceea ce nu este intotdeauna usor, dupa cum se vede".

Alte tari, cum ar fi Republica Ceha si Ungaria, au aratat o anumita receptivitate fata de pozitiile israeliene, potrivit AFP. Vineri, Budapesta a blocat o declaratie comuna a UE care critica transferul ambasadei SUA la Ierusalim. Fapt care a fost interpretat ca o apropiere de Trump. Dar, ieri, vorbind in Parlament, primul-ministru Viktor Orban a eclarat ca "nu exista nici un motiv pentru ca Ungaria sa-si modifice politica din Orientul Mijlociu".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a dus în inima Uniunii Europene, la Bruxelles, după ce preşedintele SUA Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, nu a obţinut un sprijin atât de puternic precum se aştepta. Netanyahu a lansat un nou apel ţărilor europene şi palestinienilor "să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului", scrie si Hurryet.