Ingerintele unor grupuri precum Anonymous si propagarea de stiri false, principalele ingrijorari ale serviciilor de securitate in privinta alegerilor catalane, potrivit Rador care citeaza El Pais.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Batalia pentru securitate se da acum pe Internet. Daca exista o concluzie a summit-ului de saptamana trecuta de la Barcelona sustinut de principalii responsabili de securitatea statului pe tema alegerilor catalane din 21 decembrie, aceea este ca trebuie controlate retelele de socializare. Politistii de la Mossos d'Esquadra garanteaza securitatea pe strazi si in cadrul evenimentelor care tin de campanie, fiind sprijiniti de politie sau garda civila daca este nevoie, in functie de zona rurala, respectiv urbana in care s-ar produce evenimente.

Insa, adevarata preocupare o reprezinta stirile false (fake news), programele informatice care efectueaza automat sarcini repetitive prin intermediul internetului (bots), dar si hackerii capabili sa altereze dinamica naturala a campaniei si a zilei alegerilor. "Pot inunda retelele de socializare cu stiri false, pot crea alerta, influenta participarea, ataca site-uri web, pot incerca sa interfereze cu centrul de numarare pentru a intarzia contabilizarea voturilor...", enumera unul dintre acesti responsabili de securitate posibilele amenintari in fata carora Guvernul proiecteaza deja un plan.

Fostul presedinte demis Carles Puigdemont a anuntat marti ca "ar risca" sa se intoarca in Spania daca ar fi desemnat la urne din nou presedinte al Cataloniei pe 21 decembrie, informeaza cotidianul spaniol La Vanguardia. El a calificat de altfel drept "fantezie" mandatul de arestare emis de autoritatile judiciare spaniole impotriva lui. "Voturile au mai multa greutate decat catusele", sustine Carles Puigdemont, care pleaca de la principiul ca nu va fi arestat daca va fi reales de catalani in fruntea guvernului regional. Fostul presedinte se intreaba astfel cum ar putea Madridul sa-l impiedice sa-si exercite functia pentru care ar obtine o majoritate de voturi la scrutinul din 21 decembrie, potrivit Le Soir.

Agenda Moleskine care dezvaluie culisele procesului separatist

Judecatorul Curtii Supreme solicita Guardia Civil informatii despre rolul liderilor ERC si PDeCAT in acest proces. "Proba numarul opt" confiscata de Guardia Civil la domiciliul fostului secretar general al vicepresedintiei Generalitat, Josep Maria Jove, dezvaluie culisele procesului separatist catalan din februarie 2015, precum si toti liderii implicati. Este vorba despre o "agenda de dimensiuni mari, de culoare neagra, cu inscriptia Moleskine, iar raportul politiei privind continutul sau este deja in posesia judecatorului de la Barcelona care cerceteaza desfasurarea referendumului din 1 octombrie, potrivit Diario de Noticias.