In urma cu o generatie, Polonia a condus lupta pentru substituirea totalitarismului cu democratia liberala in Europa Centrala. Acum, din nefericire, ea s-a alaturat avangardei contrarevolutiei ce vrea sa demanteleze institutiile fundamentale ale societatii libere. In ultimele cateva zile guvernul ei nationalist de dreapta a aplicat lovituri majore contra independentei judiciare si presei independente. El pare sa creada ca nici UE si nici SUA nu au la dispozitie mijloacele ori vointa de a-l trage la raspundere - si poate ca are dreptate s-o creada, potrivit unui editorial al The Washington Post, citat de Rador.

Primul pas facut de partidul Lege si Justitie (PiS) a fost sa treaca vineri prin camera inferioara a parlamentului legi care vor modifica radical componenta Curtii Supreme. Varsta pensionarii pentru judecatori ar urma sa fie coborata de la 70 la 65 de ani, fortand cam 40% dintre cei 80 de membri permanenti sa plece din functie - cu exceptia cazului in care presedintele, un partizan al PiS, le-ar oferi o scutire. Pe de alta parte, organul care ii numeste pe noii judecatori va fi schimbat, astfel incat o majoritate a membrilor sa fie numita de parlament, iar nu de alti judecatori.

Un raport al Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei a concluzionat in mod corect ca legea, de asteptat sa fie trecuta rapid si prin camera superioara a parlamentului, ar "permite puterilor legislativa si executiva sa interfereze de o maniera grava si extensiva" in treburile puterii judecatoresti. Printre altele, PiS va fi in masura sa numeasca o majoritate intr-o noua a sectie a Curtii Supreme care va judeca chestiunile electorale. A doua lovitura a venit luni, cand o autoritate de supraveghere a presei controlata de guvern a trantit o amenda de 420.000 de dolari celui mai important post independent de stiri al tarii. Delictul acestuia fusese acela de a transmite o manifestatie de protest care a avut loc in cursul acestui an. Acest lucru vine dupa o dubioasa nota de plata a unei taxe de 30 de milioane de dolari pe care postul de televiziune, TVN24, a primit-o in iulie.

Televiziunea, detinuta de Scripps Networks Interactive, constituie una dintre cele mai mari investitii americane in Polonia. Insa seful PiS, Jaroslaw Kaczynski, ghidandu-se dupa un manual folosit prima data de Vladimir Putin, pare pornit sa forteze TVN24 sa adopte o linie proguvernamentala sau, in caz contrar, sa fie ori vanduta, ori inchisa. Actiunile Poloniei violeaza in mod clar normele democratice ale UE, iar Comisia Europeana a initiat o procedura disciplinara ce poate duce, in teorie, la amenzi sau la pierderea dreptului de vot. Dar atat UE cat si liderii polonezi stiu ca aceasta actiune va fi probabil blocata; ea trebuie decisa prin consens in blocul de 28 de state, iar conducatorul autoritar al Ungariei, Viktor Orban, care se face vinovat de aceleasi delicte, se va opune. Unii oficiali UE au vorbit de limitarea fondurilor UE pentru Polonia. Acest lucru i-ar putea atrage atentia dlui Kaczynski, care este de vreme indelungata ostil Uniunii, insa vrea sa mentina neschimbat fluxul de bani europeni.

Dl Kaczynski nu este un conducator care poate face obiectul raspunderii guvernamentale. El refuza sa preia o functie guvernamentala, dar in schimb isi permuta subordonatii prinfunctia de premier. El pretuieste puternica alianta traditionala a Poloniei cu SUA si l-a curtat pe presedintele Trump, care a vizitat Varsovia in iulie. Dl Trump nu a avut nimic de spus la acea data despre statul de drept si libertatea presei. Daca el va ramane tacut si acum, contrarevolutia Poloniei va fi incurajata si mai mult, potrivit The Washington Post, citat de Rador.