Ingerinta Rusiei in alegerile americane din 2016 a fost un act de "razboi hibrid" din partea Moscovei, a declarat marti secretarul american de Stat Rex Tillerson, citat de AFP.

Rex TillersonFoto: Flickr/ U.S. Department of State

Presedintele Donald Trump "a spus clar in mai multe randuri ca tari precum Rusia si Statele Unite nu isi pot permite sa nu aiba o relatie productiva, dar astazi nu este cazul si stim toti de ce", a spus acesta, intr-o intalnire cu functionarii departamentului de Stat, la Washington, in care si-a prezentat bilantul in fruntea diplomatiei americane.

"Rusia a ales sa invadeze un stat suveran, Ucraina", si "Rusia a ales, prin intermediul unui razboi hibrid, sa se amestece in procesul democratic de aici, si apoi si in alte tari", a acuzat el.

Intrebat daca si Casa Alba impartaseste aceasta viziune legata de ingerinta rusa, un inalt oficial al Departamentului de Stat a raspuns: "Este secretarul de Stat si a spus-o".

Expresia de razboi hibrid este folosita in general pentru a descrie operatiunile rusesti din Ucraina, folosind servicii speciale si tehnici masive de dezinformare.

Serviciile americane de informatii au concluzionat de peste un an ca Rusia lui Vladimir Putin a incercat sa influenteze alegatorii americani in 2016 prin atacuri cibernetice si o vasta campanie de propaganda.

Aceasta ingerinta este obiectul unei anchete federale in SUA, care vizeaza de asemenea suspiciuni de intelegeri ascunse intre Rusia si echipa de campanie a candidatului Donald Trump, ales in cele din urma la Casa Alba. Aceste suspiciuni otravesc mandatul miliardarului republican si au impiedicat pana in prezent orice incalzire a relatiile dintre Washington si Moscova, desi Donald Trump si Vladimir Putin afirmasera ca doresc amandoi acest lucru.

"Strategia noastra cu Rusia a fost sa cautam zonele unde putem gasi posibilitati de cooperare, si am gasit in Siria", a explicat Rex Tillerson. "Nu suntem in fiecare zi pe aceeasi lungime de unda, dar in unele zile suntem. Cred ca suntem ambii atasati ideii unei Sirii unificate si stabile la finalul acestui razboi", a adaugat el.