Partidul francez de extrema dreapta Front National a fost acuzat in Franta, in calitate de entitate juridica, in cadrul anchetei privind presupusele posturi fictive de asistenti ai parlamentarilor europeni FN, a declarat, marti, pentru AFP un membru al acestui partid.

Marine Le PenFoto: Flickr / Rémi Noyon

"Acesta este pasul logic in procedura", a spus trezorierul partidului AFP, Wallerand de Saint-Just, confirmand informatii ale cotidianul francez Le Monde. Partidul a fost acuzat de magistrati pentru complicitate si pentru ascunderea incalcarii increderii.

Saptezeci de europarlamentari sau fosti membri ai Frontului National, inclusiv presedintele FN Marine Le Pen si tatal sau Jean-Marie Le Pen, sunt inclusi in ancheta, care a inceput in 2015 si acopera cel putin 40 de asistenti.

Le Pen a fost acuzata pe 30 iunie pentru incalcarea increderii si a complicitatii in incalcarea increderii.

Ancheta se refera la salariile platite din fonduri europene pentru asistentii reprezentantilor alesi ai FN din Parlamentul European care ar fi putut fi desemnati pentru alte sarcini.

Sediul partidului din Nanterre, o suburbie a Parisului, a fost perchezitionat in februarie 2016 si din nou in februarie 2017, ca parte a acestui caz.

Acest caz a revenit in primavara in timpul campaniei prezidentiale, cand Marine Le Pen, invinsa in runda a doua de Emmanuel Macron, a refuzat sa se prezinte la o convocare a judecatorilor in 10 martie si a denuntat o "operatiune politica".

"Nu avem nici cea mai mica dovada ca Frontul National a ascuns sau a organizat ceva", a declarat de Saint-Just marti.