Un fost director al Facebook afirma ca se simte "extrem de vinovat" pentru contributia sa la dezvoltarea celebrei retele sociale, pe care o acuza ca "distruge tesutul social", scrie The Verge.

Chamath PalihapitiyaFoto: Captura YouTube

Chamath Palihapitiya s-a alaturat Facebook in 2007 si a devenit vicepresedinte insarcinat cu cresterea audientei Facebook. "Cred ca am creat instrumente care distrug tesutul social al functionarii societatii", a spus acesta, intr-un discurs sustinut la Stanford Graduate School of Business, inainte de a recomanda utilizatorilor sa ia "o pauza serioasa" in ceea ce priveste reteaua sociala.

Acesta critica nu doar Facebook, ci intregul ecosistem online bazat pe "hearts, likes, thumbs-up" si care creeaza in acest fel "bucle care functioneaza pe baza de dopamina". "Niciun discurs civic, nicio cooperare; dezinformare, neadevar. Si nu e o problema americana - nu e vorba de reclame rusesti. E o problema globala".

Acesta a exemplificat cu incidentele care au avut loc in India, unde mesaje false legate de rapiri de copii si distribuite pe WhatsApp au condus la linsarea a sapte oameni nevinovati. "Cu asta avem de-a face", a spus Palihapitiya. El a subliniat ca incearca sa foloseasca Facebook cat mai putin si ca nu le da voie copiilor sai sa "foloseasca acest rahat". Acesta si-a nuantat insa discursul, mai tarziu, afirmand ca reteaua sociala "in ansamblu face bine in lume".

"Comportamentul tau - nu realizezi dar esti programat. A fost involuntar, dar acum tu trebuie sa decizi cat de mult esti pregatit sa renunti, ce parte din independenta ta intelectuala", le-a spus acesta studentilor, potrivit Gizmodo.

Declaratiile critice ale fostului vicepresedinte al Facebook nu reprezinta un caz izolat, noteaza franceinfo.fr.

"Dumnezeu stie ce fac cu creierele copiilor nostri", afirma recent fostul presedinte al Facebook, Sean Parker, pentru site-ul Axios. Acesta a sustinut ca reteaua sociala exploateaza vulnerabilitatile psihologice ale oamenilor pentru a-si determina userii sa publice tot mai mult continut cu scopul de a obtine raspunsuri si "Like-uri": "Inventatorii si creatorii - eu, Mark [Zuckerberg], Kevin Systrom pe Instagram, toti acesti oameni - au inteles foarte bine. Si totusi au facut-o, in cunostinta de cauza".

Creatorul butonului "Like" pe Facebook, Justin Rosenstein, a decis sa renunte la retelele sociale Reddit si Snapchat, dupa cum arata The Guardian in octombrie. Acesta i-a cerut chiar asistentului sau sa instaleze un filtru parental pe telefonul sau pentru a impiedica descarcarea de noi si noi aplicatii. "Este revelator faptul ca multi dintre acesti tineri experti nu isi folosesc propriile produse, trimitandu-si copiii in scoli de elita din Silicon Valley unde iPhones, iPads si chiar laptopurile sunt interzise", nota cotidianul britanic.