SUA a avertizat Rusia ca va incepe sa dezvolte noi rachete nucleare daca Moscova nu se va conforma in continuare tratatului de control al armamentelor pe care este acuzata ca il incalca. Oficialitati americane au spus ca Donald Trump vrea sa ramana in cadrul tratatului fortelor nucleare cu raza medie de actiune (INF) dar nu va accepta ca Rusia sa continue sa desconsidere acordul din 1987, potrivit Rador care citeaza Financial Times.

"Ceea ce am decis noi sa facem este sa excludem optiunea de mijloc de care s-au bucurat ei... ca sa aiba prajitura si sa o si manance..." a spus o oficialitate americana.

Washingtonul a acuzat Kremlinul ca incalca tratatul INF care interzice posesia, fabricarea sau testarea la zbor a rachetelor balistice de croaziera si a celor bazate la sol, cu o raza de actiune cuprinsa intre 500 km si 5.500 km.

Generalul Paul Selva, vicepresedintele Statului Major Interarme al SUA, a spus Congresului in martie ca Rusia a desfasurat o noua racheta de croaziera care contravine INF.