Un raport al think-tank-ului american Rand afirma ca Statele Unite ale Americii ar putea, in anumite circumstante, sa piarda un razboi cu Rusia sau cu China si nu ar putea apara tarile baltice, nici chiar impreuna cu fortele NATO, in cazul unei agresiuni rusesti care ar repeta scenariul din Ucraina, scrie CNBC.

Portavion americanFoto: US Navy

"Mai direct, evaluarile din acest raport vor arata ca fortele SUA ar putea, in circumstante plauzibile, sa piarda urmatorul razboi in care ar trebui sa lupte, in ciuda cheltuielilor militare superioare ale SUA in raport de 2,7:1 cu China si de 6:1 cu Rusia", se arata in acest raport, care a fost finantat partial de Departamentul american al Apararii.

Raportul, intitulat "Capacitatile si fortele militare ale SUA pentru o lume periculoasa", arata ca si fortele combinate ale NATO ar putea avea dificultati in cazul unei interventii rusesti in statele Baltice.

Potrivit sursei citate, presedintele rus Vladimir Putin ar putea utiliza acelasi scenariu folosit in Ucraina si pentru anexarea peninsulei Crimeea.

Rand a dezvoltat un scenariu de razboi Rusia-NATO care escrie o agresiune militara in zona baltica in 2020 si care include trimiterea de forte rusesti la granitele Estoniei, Lituaniei si Letoniei.

In acest scenariu, fortele rusesti ar putea organiza invazia folosind unitati armate si motorizate sustinute puternic din artilerie. NATO ar trebui sa se bazeze pe infanterie usoara iar fortele sale ar fi depasite puternic.

Problema este daca SUA si-ar putea folosi rapid fortele aeriene pentru a oferi NATO un "avantaj relativ" in razboi. Insa sistemele de rachete rusesti sol-aer s-ar putea dovedi redutabile si ar putea limita accesul aerian al NATO, estimeaza raportul Rand.

"Rezumand, concluzia noastra este ca in conditiile actuale NATO nu poate apara statele baltice in cazul unui atac decis si rapid al Rusiei", arata autorii raportului.

Raportul de 190 de pagini afirma ca fortele americane sunt "insuficient antrenate si pregatite".

Raportul arata ca SUA cheltuiesc 3,4% din PIB pentru parare, in timp ce Rusia cheltuieste circa 4,5%. Evident, desi procentul rusesc este mai mare, PIB-ul Rusiei este net inferior celui al Americii.

Apararea Taiwanului

SUA ar putea avea probleme si la acest capitol, in conditiile in care China dispune acum de arme si capacitati care pot pune probleme serioase Americii.

Potrivit Rand, cheltuielile militare ale Beijingului au crescut sustinut in fiecare an in perioada 2000-2014, rezultand o crestere reala de peste 480% in termeni reali. China a investit puternic in modernizarea fortelor aeriene si in dezvoltarea de rachete balistice si de croaziera care pot fi lansate de pe vehicule, ceea ce le face mai greu de atacat.

Astfel, Beijingul dispune de rachete balistice anti-nave cu o raza de actiune de pana la 2.500 de mile, cunoscute si ca "ucigasele de portavioane".