Posibilitatea starnirii unui razboi nuclear poate fi cauzata de un simplu act impulsiv, sustine Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare (CIAN), castigatoarea din acest an a Premiului Nobel pentru Pace. Aceasta avertizare vine in contexul in care SUA si Coreea de Nord se tachineaza reciproc prin teste nucleare, scrieAFP.

Tensiunile asupra peninsulei coreene au crescut in ultimele luni, de cand Phenianul a crescut numarul rachetelor si al testelor nucleare. De asemenea, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, si presedintele american Donald Trump au amenintat cu declansarea razboiului nuclear.

"Un moment de panica sau neglijenta, un comentariu interpretat eronat sau un ego ranit ar putea conduce cu usurinta la distrugerea a orase intregi", a sustinut Beatrice Fihn, reprezentanta CIAN.

Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare, o coalitie formata din sute de ONG-uri, a sustinut incheierea Tratatului pentru Interzicerea Armelor Nucleare, care a fost adoptat in iulie si a fost semnat de 122 de tari. Noua state si mari puteri nucleare ale lumii nu au semnat tratatul.

Suporterii armelor nucleare au sustinut ca acestea au rol de intimidare si ar putea opri iscarea unui razboi mutual, caci toti cei implicati ar constientiza riscul distrugerii mutuale.

Cu toate ca numarul armelor nucleare a scazut considerabil de la finalul Razboiului Rece, inca exista aproape 15.000 de bombe atomice pe Pamant.