Ministrul israelian al apararii, Avigdor Lieberman, a indemnat la boicotarea cetatenilor israeliano-arabi in zona unde au avut loc ciocniri intre protestatari si politie, ca urmare a deciziei SUA de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, a scris duminica agentia DPA, citata de Agerpres.

Avigdor LiebermanFoto: Agerpres/AP

"Ii indemn pe cetatenii statului Israel sa nu mai mearga acolo pentru a face cumparaturi, pentru a primi servicii, pur si simplu sa boicoteze Wadi Ara. Avem nevoie sa le dam de inteles ca nu sunt doriti aici", a declarat Lieberman duminica la postul de radio al armatei israeliene.

Cativa protestatari din regiunea Wadi Ara din nordul Israelului s-au confruntat cu politia si au aruncat cu pietre in autovehiculele ce treceau pe acolo sambata.

Mii de arabo-israelieni, multi dintre ei identificati ca palestinieni, au iesit in strada in timpul weekendului, pentru a protesta impotriva deciziei presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Lieberman si-a reiterat apelurile precedente pentru ca arabo-israelienii care locuiesc in Wadi Ara, zona din nordul Israelului cunoscuta de asemenea ca "triunghiul" (arabesc), sa fie transferati catre guvernul Autoritatii Palestiniene in schimbul controlului din partea Israelului asupra unor asezari in Cisiordania.

Declaratiile lui Liebarman au fost puternic criticate de parlamentarii arabo-israelieni. "A indemna la boicotarea cetatenilor doar din cauza nationalitatii si religiei lor constituie o reminiscenta a celor mai intunecate regimuri din istoria umanitatii", a declarat Ayman Odeh, care conduce Lista Comuna Araba din Knesset. "Credem ca o astfel de persoana care este insarcinata pentru securitatea statului ar trebui sa constituie un motiv de ingrijorare pentru orice cetatean sanatos", a subliniat acesta.