Fostul presedinte georgian Mihail Saakashvili a intrat in greva foamei pentru a protesta fata de arestarea sa de catre autoritatile ucrainene, care il acuza ca ar fi pus la cale o lovitura de stat cu sprijinul Rusiei, au anuntat sambata avocatul si sustinatorii sai, relateaza agentiile AFP si Xinhua, citate de Agerpres.

Mihail SaakashviliFoto: Wikimedia Commons

Serviciile de securitate ucrainene au anuntat vineri ca au reusit sa-l aresteze din nou pe fostul presedinte georgian, dupa ce marti acesta scapase din mainile politistilor veniti sa-l aresteze.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutsenko, a afirmat ca opozantul in varsta de 49 de ani, care denunta coruptia puterii ucrainene, este acuzat ca a vrut sa "preia puterea prin forta" in timpul recentelor manifestatii de la Kiev, cu sustinerea Rusiei.

"Saakashvili a anuntat ca intra in greva foamei pe termen nelimitat", a scris pe Facebook jurnalistul si aliatul fostului presedinte, Vladimir Fedorin.

Avocatul sau a facut declaratii pentru Interfax-Ucraina si a afirmat ca Saakashvili neaga "acuzatiile false" formulate impotriva lui.

Intr-o transmisiune video live pe pagina sa de Facebook, Saakashvili a aratat sute de sustinatori care strigau "rusine" in fata cladirii in care acesta se afla in detentie.

Fostul presedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroshenko dupa ce acesta i-a retras cetatenia ucraineana, fusese retinut pentru scurt timp marti dimineata in urma unei perchezitii la domiciliul sau din Kiev, in cadrul unei anchete penale despre care Saakashvili sustine ca este o inscenare facuta la ordinul presedintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de sustinatori care au blocat furgoneta care il transporta.

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea si extradarea lui Saakashvili, acuzat de justitia de la Tbilisi de "abuz de putere", acuzatie despre care el afirma ca este motivata politic.

Mihail Saakashvili, un reformator charismatic ajuns la putere in 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul sau autoritar si mai ales pentru razboiul dezastruos cu Rusia din 2008.