Nia Payne, in varsta de 26 de ani, spera sa urmareasca eclipsa solara de pe 21 august pe insula Staten Island din New York, insa nu isi imagina pe atunci ca urma sa ajunga la camera de garda cu un semn in forma de semiluna care ii obstructioneaza vederea, informeaza CNN. Leziunea oculara suferita de Nia Payne in timpul urmaririi eclipsei totale de Soare din luna august a fost detaliata intr-un studiu de caz publicat joi in jurnalul medical JAMA Ophthalmology, scrieAgerpres.

O tehnologie numita optica adaptativa le-a permis medicilor americani sa identifice leziunile produse la nivel celular si sa observe structurile microscopice din ochii pacientei. Anterior, astfel de detalii puteau fi observate numai cu ajutorul lamelelor de sticla si a unui microscop.

In ciuda faptului ca specialistii au avertizat populatia sa urmareasca eclipsa solara numai prin lentile special concepute in acest sens, pe piata americana a existat o penurie de ochelari pentru eclipsa, iar printre persoanele care nu au reusit sa-si procure astfel de obiecte s-a numarat si Nia Payne. Ea a urmarit evenimentul celest cu ochiul liber timp de cateva secunde, apoi a imprumutat o pereche de ochelari - despre care nu stia cu certitudine daca aveau lentile speciale￯, cu care s-a uitat la Soare alte 15 - 20 de secunde, dupa cum noteaza sursa citata.

Sase ore mai tarziu, ea a observat o pata intunecata in centrul campului vizual, iar a doua zi si-a pierdut vederea in centrul campului vizual al ochiului stang. S-a adresat camerei de garda a unui spital din Staten Island si, pentru ca, dupa cum a declarat, nu a fost luata in serios, doua zile mai tarziu a mers la unitatea medicala Mount Sinai Hospital din New York.

Ea a fost diagnosticata cu retinopatie solara la ambii ochi, o leziune a retinei cauzata de expunerea la radiatiile solare.

Pentru aceasta afectiune nu exista tratament. Simptomele se pot imbunatati sau inrautati, insa leziunile sunt permanente.

In urma analizelor cu ajutorul opticii adaptative, medicii au constatat ''o concordanta solida intre forma soarelui expus in timpul eclipsei si leziunea celulara din stratul cu fotoreceptori'', dupa cum a explicat medicul Avnish Deobhakta, autorul raportului. ''In cazul unui pacient care vine si spune ca vede un punct intunecat, il punem sa il deseneze. Ea a desenat o semiluna, care corespunde cu forma Soarelui ce a fost observata in zona New York-ului in ziua eclipsei. Apoi, am realizat o scanare a acestui strat si am observat ceea ce echivaleaza cu o leziune in forma de semiluna in respectivul strat. Acest lucru nu a mai putut fi observat anterior. Ceea ce am banuit s-a dovedit ca a fost corect, pe baza acestei tehnologii foarte precise'', a adaugat medicul Deobhakta.

La cateva luni dupa incident, leziunea nu s-a modificat, noteaza CNN, iar Nia Payne are dificultati in timpul unor actiuni obisnuite, precum cititul, condusul si privitul la televizor.

Avnish Deobhakta si echipa de medici care au participat la acest studiu de caz si-au exprimat speranta ca optica adaptativa va putea fi utilizata pentru conceperea unui tratament impotriva retinopatiei solare.