Camera inferioara a parlamentului polonez a adoptat vineri doua legi prin care se sporeste controlul puterii executive asupra sistemului judiciar si care au provocat ingrijorare la nivelul institutiilor europene, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Sejm, camera inferioara a parlamentului polonezFoto: Wikipedia / sejm.gov.pl

Partidul Lege si Justitie (PiS, conservator), aflat la guvernare si majoritar in cele doua camere ale legislativului de la Varsovia, justifica aceste reforme, combatute vehement de opozitie, prin nevoia de a se pune capat unei "caste" a magistratilor, considerati de PiS mostenitori ai regimului comunist si avand in randurile lor multi corupti.

Proiectele legislative se refera la Curtea Suprema si Consiliul Superior al Magistraturii si forma in care au fost adoptate este cea prezentata in septembrie de presedintele Andrzej Duda, care s-a opus prin veto, in luna iulie, versiunilor lor initiale.

Duda criticase rolul important pe care forma initiala a celor doua legi il acorda ministrului justitiei, care in Polonia este si procuror general.

Legea privind Curtea Suprema, votata vineri de Seim (camera inferioara a legislativului polonez), prevede scaderea varstei de pensionare a membrilor ei de la 70 de ani la 65 de ani. Totusi, presedintele tarii va putea alege judecatori autorizati sa-si continue activitatea pana la varsta de 70 de ani. Aceasta dispozitie este contestata, intrucat conservatorii estimeaza ca ea impune pensionarea actualei presedinte a Curtii Supreme, desi conform Constitutiei ea trebuie sa ramana in functie pentru un mandat de sase ani, ceea ce inseamna pana la finalul lui 2020.

Noile prevederi urmeaza sa fie supuse la vot si in Senat (camera superioara a parlamentului). Daca va fi promulgata de presedintele Andrzej Duda, noua legislatie va acorda parlamentului competenta de a decide componenta Consiliului Superior al Magistraturii.

Imediat ce a preluat puterea, in octombrie 2015, Partidul Lege si Justitie a intreprins reforme in sistemul judiciar considerate de Comisia Europeana o amenintare pentru statul de drept.