Vicepremier si ministru de Finante, Mateusz Morawiecki o va inlocui pe Beata Szydlo, premierul demisionar al Poloniei dupa ce ea a anuntat ca renunta la functia de sef al guvernului conservator nationalist polonez, a anuntat joi Partidul Lege si Justitie (PiS), scrie AFP. Ea a demisioant in pofida faptului ca a supravietuit cu usurinta unei motiuni de cenzura in parlament.

Este vorba despre a face fata unor noi sarcini in politica externa si interna, a declarat purtatoarea de cuvant a partidului, Beata Mazurek, fara a preciza natura acestor provocari.

"Premierul Beata Szydlo si-a prezentat demisia in fata comitetului politic al PiS si i-a fost acceptata", a declarat ea reporterilor.

"Comisia l-a numit pe vicepremierul Mateusz Morawiecki pentru functia de prim-ministru". Ultimele luni ale acestui an au adus multe schimbari importante in situatia interna si internationala, a mai spus Mazurek.

"Ultimii doi ani au fost excelenti pentru mine. Faptul ca am fost in slujba Poloniei si a polonezilor a fost o onoare", a scris Beata Szydlo intr-un mesaj pe Twitter.

Viitorul premier, Mateusz Morawiecki, in varsta de 49 de ani, este un fost bancher si se bucura de sprijinul liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski. Fiul unui fost adversar anticomunist, a studiat la Universitatea din Wroclaw, iar apoi a urmat economia si dreptul in Statele Unite, Germania si Elvetia, avand de asemenea, o vasta cultura generala.

In 2015, a intrat in guvernul PiS, in calitate de ministru al Dezvoltarii si viceprim-ministru, iar 2016 a preluat si portofoliul Finantelor.