Intr-un raport publicat marti, institutia alcatuita din 47 de state europene si insarcinata cu protejarea drepturilor omului a declarat ca "in ultimii ani, au aparut in Europa amenintari resurgente la adresa drepturilor sexuale si reproducatoare ale femeilor.", potrivit Rador care citeaza EurActiv.com.

Ingradirea dreptului la avort Intre acestea se numara propuneri de interzicere aproape totala a avortului in Lituania, Slovacia, Spania, Polonia si Rusia.

Desi respinse in urma valurilor de indignare publica, acele propuneri ofera "o exemplificare solida privind amploarea si natura reactiei adverse contra progresului drepturilor femeilor si egalitatii sexelor in unele parti ale Europei", se afirma in raport. In Armenia, Macedonia, Georgia, Rusia si Slovacia au fost introduse noi prevederi legale precum "perioade obligatorii de asteptare" si consiliere tendentioasa, care, conform OMS, nu servesc niciunui scop medical dar submineaza in schimb luarea unor decizii de catre femei.

Letonia, Lituania si Romania au venit si ele cu propuneri similare. Si chiar si atunci cand avortul e legal, femeile nu sunt intotdeauna in masura sa aiba acces la servicii medicale, din cauza ca medicii le refuza din motive de constiinta. In Italia aproximativ 70% din personalul medical refuza sa acorde ingrijiri in cazurile de avort. Atacarea aparatorilor drepturilor omului Raportul evidentiaza de asemenea amenintarea existenta la adresa aparatorilor drepturilor omului: "Recenta introducere a reglementarilor restrictive si a politicilor care afecteaza societatea civila in general, cum ar fi cele in vigoare acum in Ungaria si Federatia Rusa, a avut implicatii directe si concrete pentru aparatorii drepturilor omului si organizatiile societatii civile care lucreaza spre beneficiul sanatatii si drepturilor sexuale si reproducatoare ale femeilor.

"Legea Ungariei privind "ONG-urile finantate din strainatate" le cere tuturor organizatiilor care primesc donatii ori burse de la donatori non-ungari sa-si declare finantarea cheltuielilor - intr-o incercare de a submina credibilitatea ONG-urilor cu o agenda progresista.