Palestinieni furiosi s-au confruntat joi cu soldati israelieni si au dat foc portretului lui Donald Trump pentru a protesta impotriva deciziei unilaterale a presedintelui american de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, relateaza AFP.

Tensiuni in Cisiordania si Fasia GazaFoto: Agerpres

UPDATE: Armata israeliana a anuntat ca a raspuns joi seara la proiectile trase din Fasia Gaza, dintre care unul a cazut in Israel. (AFP) Tirurile unui tanc si unui avion israelian au vizat "doua posturi militare" din Fasia Gaza, a spus armata fara sa precizeze cine detine controlul acestor "posturi", potrivit Agerpres. A subliniat insa ca ea considera miscarea Hamas "ca responsabila pentru activitatile ostile comise impotriva Israelului dinspre Fasia Gaza".

Mai mult de 20 de palestinieni au fost raniti cu munitie reala sau cu gloante de cauciuc pe intreg teritoriul Cisiordaniei si al Fasiei Gaza, teritorii unde palestinienii doresc sa formeze viitorul lor stat independent care sa aiba capitala Ierusalimul de Est, potrivit Agerpres.

Militarii israelieni spun ca doua rachete au fost lansate din Fasia Gaza catre Israel, insa acestea nu au atins teritoriul israelian, dupa ce sirenele au inceput sa sune, relateaza Reuters.

Sirenele au inceput sa sune, joi, in Israel, anuntand ca este tinta unor rachete lansate din mai multe locatii din apropierea Fasiei Gaza, in schimb nu exista deocamdata informatii ca Israelul ar fi fost lovit, relateaza Reuters.

Sirena a inceput sa sune intr-o zi de mari tensiuni, dupa ce mii de palestinieni au protestat violent in mai multe orase din Cisiordania si Fasia Gaza fata de hotararea presedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Presedintele Donald Trump a starnit miercuri tensiuni majore in Orientul Mijlociu prin anuntul ca SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala Israelului. Ce inseamna aceasta decizie, care implineste partial o lege adoptata acum mai bine de doua decenii de Congresul american? Si de ce este ea atat de tulburatoare pentru scena politica internationala?

Ce a spus si ce nu a spus Donald Trump in anuntul de miercuri:

  • SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului
  • Prin aceasta decizie, a spus ca respecta o promisiune pe care predecesorii lui au esuat sa o respecte. Nu a decis transferul Ambasadei SUA din Tel Aviv in Ierusalim, asa cum spusese ca intentioneaza, dar a ordonat inceperea pregatirilor in acest sens. El a facut trimitere la o lege adoptata de Congres in 1995, ce prevedea ca Ierusalimul "ar trebui" recunoscut drept capitala a Israelului si ca Ambasada SUA sa fie mutata in Ierusalim.
  • A facut apel la calm si toleranta si a anuntat o vizita a vicepresedintelui Mike Pence in regiune