Peter Schechter, strateg de politica externa si prezentator al podcast-ului Altamar, considera ca eventuala decizie a Statelor Unite de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului a fost luata fara analize, va ingreuna dobandirea pacii si va inversa apropierea Washingtonului de Arabia Saudita. Cu toate acestea, in ciuda unei intensificari a retoricii anti-americane, el nu vede cresteri semnificativa ale riscului de securitate interna din SUA, intrucat de la interzicerea intrarii unor cetateni straini din tari musulmane, acest risc este deja ridicat, potrivit unui interviu acordat O Globo, citat de Rador.

Peter SchechterFoto: Altamar

Reporter:Cum vedeti aceasta decizie a Statelor Unite?

Peter Schechter: Este o decizie simbolica foarte importanta. Ierusalimul este orasul revendicat de trei religii diferite, evrei, crestini si musulmani; si este revendicat de doua popoare diferite, israelienii si palestinienii. Deci, adoptarea unei decizii unilaterale, fara a se baza pe rezultatul unei negocieri cuprinzatoare, inseamna sa schimbam simbolismul si sa spunem ca Statele Unite au decis deja ca este capitala Israelului si nu a altei tari si acest lucru va crea multe probleme in regiune. Nu vor fi probleme care vor schimba caracteristicile regiunii, ale Orientului Mijlociu si nici situatia geostrategica a regiunii, dar modifica simbolismul si creeaza un fapt consumat care nu a venit dintr-un acord amplu. Nu se schimba situatia de fapt, dar este ingreunata solutionarea, deoarece vor aparea animozitati in toate partile.

In interiorul Israelului vor exista oameni care vor spune ca nu ar fi trebuit sa cream aceasta problema, deoarece acum vor avea loc lupte, o intensificare a problemelor de securitate, probabil mai multe atentate teroriste la Ierusalim si chiar o parte dintre israelieni vor spune ca aceasta recunoastere americana creeaza o tensiune acolo unde acest lucru nu se intampla. Palestinienii vor spune ca nu mai vor sa discute cu americanii, deoarece inteleg ca Statele Unite nu mai sunt un mediator corect, ca au o anumita tabara. Arabia Saudita, care a creat o relatie foarte speciala si foarte apropiata cu administratia lui Donald Trump, va avea probleme in a ramane aproape de Washington, deoarece in lumea araba si in lumea musulmana aceasta este o schimbare foarte problematica. Acest lucru va complica negocierile pentru identificarea unei solutii. Dar trebuie sa mentionam, de asemenea, ca solutia nu a aparut in toti acesti ani. Cautarea unei solutii pentru regiune dateaza de peste 65 de ani, fara succes. Dar acest lucru ingreuneaza pozitionarea Statelor Unite ca intermediari corecti si echitabili in Orientul Mijlociu.

Reporter: Pot alte tari sa urmeze SUA?

Peter Schechter: Nu as putea spune ce tara ar face asta. Reporter: Prin urmare, acest fapt izoleaza si mai mult Statele Unite? Europa fusese deja foarte critica fata de aceasta miscare probabila a administratiei Trump ... Peter Schechter: Statele Unite, impreuna cu administratia Trump, par sa caute toate masurile posibile pentru a se izola de restul lumii. Aceasta a inceput odata cu parasirea Acordului asupra Climei de la Paris, cu retragerea din organele ONU, cu dezacordurile cu NATO in cazul acordului nuclear cu Iranul, cu problemele din acordurile comerciale precum NAFTA (acordul comercial din America de Nord) si TPP (Acordul Trans-Pacific, pe care SUA l-au abandonat in prima zi a lui Trump la Casa Alba). Si acum o decizie diplomatica pe care nu o va sustine nimeni in lume. Este inca un pas spre izolarea SUA.

Reporter: Poate aceasta decizie sa creasca riscurile in cadrul SUA? Poate tara sa devina tinta teroristilor, cu o furie noua provocata de aceasta decizie?

Peter Schechter: As spune ca va exista o intensificare a retoricii, dar o crestere mult mai mica a tensiunii actuale impotriva Statelor Unite. Nu cred ca acest lucru schimba ceva pentru securitatea tarii, pentru ca exista deja un mare pericol. Faptul ca administratia americana interzice intrarea unor persoane din multe tari musulmane este deja mai mult decat suficient pentru ca radicalii sa califice SUA drept dusman al diferitelor tari si grupuri.

interviu O Globo, preluat de Rador