Treisprezece persoane au fost ranite miercuri in confruntari care au avut loc miercuri in Kiev in cadrul unei noi tentative a autoritatilor de a-l aresta pe fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, devenit opozantul numarul 1 al puterii ucrainene, scrie AFP.

Mihail SaakasviliFoto: AGERPRES

Fortele de ordine au lansata dimineata devreme un asalt asupra corturilor instalate de partizanii lui Saakasvili in fata Parlamentului, incercand sa-l aresteze pe acesta, dupa o prima tentativa ratata cu o zi in urma, a precizat politia, intr-un comunicat.

Sustinatorii lui Saakasvili au opus rezistenta, confruntandu-se fizic in mai multe randuri cu politistii. 11 politisti si 2 militanti pro-Saakasvili au fost raniti in aceste confruntari, potrivit fortelor de ordine.

"M-au cautat dar nu m-au gasit", a declarat Saakasvili, in fata ziaristilor, in aceasta tabara de corturi ridicata in mijlocul capitalei ucrainene. Saakasvili a vorbit alaturi de sotia sa de origine olandeza, Sandra Roelofs.

"Aici nu sunt decat oameni pasnici, nu sunt arme", a adaugat opozantul, cerand inca o data ucrainenilor sa protesteze in fata Parlamentului.

Saakasvili este acuzat de Kiev ca a incercat sa "preia puterea cu forta" in cadrul recentelor proteste anticoruptie din capitala ucraineana care ar fi fost finantate, potrivit parchetului, de anturajul fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, alungat din tara in 2014 in urma miscarii populare pro-europene din Maidan.

Saakasvili, care se prezinta ca un luptator impotriva coruptiei autoritatior din Kiev dar a carui popularitate ramane redusa, respinge acestea acuzatii si denunta un dosar instrumentat de rivalul sau, Petro Porosenko.

Marti, opozantul a fost retinut pentru scurt timp de fortele de ordine, inainte de a fi eliberat la presiunea sutelor de partizani ai sai care au reusit sa blocheze duba politiei in care se afla.

Devenit un opozant al guvernului pro-occidental de la Kiev, dupa ce l-a sustinut intr-o prima etapa, Saakasvili a reusit o revenire spectaculoasa in Ucraina in septembrie, fortand, cu ajutorul partizanilor sai, un post de frontiera si promitand sa reia lupta impotriva "dictatorii oligarhilor" si a "jefuirii economiei".