Seful diplomatiei germane a invitat marti Franta sa devina "mai germana" in materie de finante si Germania "mai franceza" in chestiuni de aparare, pentru a permite Europei sa se afirme pe plan international, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un discurs sustinut la Berlin, Sigmar Gabriel a cerut Uniunii Europene sa invete din lectia retragerii americane de pe scena internationala, sub impulsul presedintelui actual Donald Trump, pentru a-si apara mai bine interesele.

Ministrul social-democrat a afirmat ca, in acest cadrul, cuplul franco-german este esential si a facut apel la tara sa sa raspunda favorabil la propunerile facute de liderul francez Emmanuel Macron pentru reformarea Europei si, in special, a zonei euro, in conditiile in care cancelarul conservator Angela Merkel ramane rezervat.

"Germania trebuie sa dea impulsul, tara noastra s-a multumit prea mult timp cu o atitudine de blocaj", a spus Gabriel. "In materie de initiative politice in Europa, Franta conduce in prezent cu 10 la 0, nu putem lasa scorul asa".

Pentru a ajunge la compromisuri, "Franta poate ar trebui sa devina un pic mai germana in chestiuni financiare si Germania un pic mai franceza in chestiuni de securitate", a adaugat ministrul.

Pozitia Berlinului fata de propunerile franceze va juca un rol central in negocierile dintre Angela Merkel si social-democrati in incercarea de a forma un nou guvern.

SPD este mai favorabil acestor propuneri, in timp ce democrat-crestinii sunt reticenti, in special in ceea ce priveste un buget al zonei euro, in care vad pericolul unei mutualizari a datoriilor.

De maniera generala, Gabriel a cerut Europei sa devina "un actor care conteaza" in fata "America first" a lui Donald Trump, o tendinta care, in opinia sa, va continua si dupa plecarea presedintelui actual.

"Relatia dintre SUA si Europa nu va mai fi cea care a fost mult timp, inclusiv dupa Trump", a apreciat Gabriel.

"Dominatia mondiala a SUA apartine progresiv Istoriei", pe fondul ascensiunii Asiei si a Chinei in special, iar "Europa va trebui sa faca mai mult pentru a deveni o putere capabila sa-si imprime marca proprie si sa-si defineasca interesele sale", a adaugat el.