Ministerul rus al Justitiei a clasificat marti noua mass media americane drept "agenti ai strainatatii", printre care si Voice of America, dupa ce presedintele Vladimir Putin a promulgat o lege in acest sens, scrie AFP.

Voice of America si Radio Free Europe/Radio Liberty, finantate de Congresul american, precum si alte 7 mass media care le sunt afiliate, au fost clasate ca agentii care "exercita functiile unui agent strain", potrivit unui comunicat publicat de ministerul Justitiei.

La sfarsitul lui noiembrie, Putin a promulgat legea care permite clasificarea oricarei mass media internationala care activeaza in Rusia drept "agent al strainatatii", in urma unei decizii a Justitiei, ca reactie la obligatia impusa de SUA televiziunii rusesti RT de a se inregistra sub aceasta denumire in American.

Legea a fost denuntata de Consiliul pentru drepturile omului de pe langa Kremlin, care a apreciat ca "orice media straina poata fi calificata drept agent al strainatatii de o maniera arbitrara de catre ministerul Justitiei".

Legea constrange aceste entitati sa ofere autoritatilor rusesti informatii despre situatia lor financiara si sa precizeze in documentele publicate ca este supusa acestei clasificari.