O expozitie din Berlin dedicata "martirilor" istoriei si care il prezinta pe Ismael Omar Mostefai, unul dintre cei trei autori ai masacrului din clubul Bataclan, in Paris, alaturi de Socrate sau Martin Luther King, a starnit scandal in Germania si a atras un protest oficial din partea Frantei, scrie AFP.

Intitulata "Muzeul martirilor", expozitia prezinta fotografii insotite de scurte biografii explicative pentru 20 de persoane prezentate drept "martiri" care au "murit pentru convingerile lor".

Aici ii gasim pe filosoful grec Socrate, militantul american pentru drepturile persoanelor de culoare Martin Luther King dar si pe francezul Ismael Omar Mostefai, unul dintre autorii crimelor jihadiste din Bataclan, in noiembrie 2015, un atentat soldat cu 90 de morti. Un bilet de intrare in Bataclan este expus alaturi de fotografia sa.

Egipteanul Mohammed Atta, unul dintre principalii autori ai atacurilor sinucigase din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, apare si el in randul acestor personalitati, ca si adolescenta kamikaze din Daghestan, care a comis un atentat in metroul moscovit in 2010.

Expozitia apartine unui colectiv de artisti danezi denumit "The Other Eye of the Tiger" si este expusa in Kunstquartier Bethanien din Berlin.

Inaugurata saptamana trecuta, expozitia a starnit indignare in Germania, dar si in Franta.

Ambasada Frantei la Berlin si-a exprimat "consternarea" si a denuntat un act "profund socant". "Reamintind atasamentul nostru fata de creatia artistica, denuntam cu tarie confuzia facuta intre martiri ei terorism", a afirmat ambasada, intr-un comunicat.

Autorii expozitiei se apara insa, afirmand ca persoanele prezentate "au fost desemnate drept martiri de un stat, o religie sau o organizatie", si nu de ei insisi.

Expozitia vrea sa arate "extinderea folosirii termenului de 'martir'" si "incoerenta sa in functie de diverse contexte si pozitii geografice de-a lungul istoriei", arata acestia.

O precedenta expozitie a colectivului "The Other Eye of the Tiger" si dedicata 'martirilor" a atras o plangere penela pentru "apologie adusa terorismului, in 2016, in Danemarca.