Germanii considera ca presedintele american Donald Trump reprezinta o provocare mai mare pentru politica externa a Germaniei dacat liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia sau Turcia, potrivit unui sondaj realizat de Fundatia Koerber si citat de Reuters.

Angela Merkel si Donald Trump la G20Foto: g20.org

In varful listei privind problemele cu care se confrunta diplomatia externa se afla refugiatii, 26% dintre respondenti declarandu-se ingrijorati de capacitatea Germaniei de a face fata afluxului de solicitanti de azil.

Pe locul doi - relatiile cu Trump si cu SUA, pe care 19% dintre respondenti le considera o provocare majora, urmate de cele cu Turcia (17%), Coreea de Nord (10%) si Rusia (8%).

De cand s-a instalat la Casa Alba, Trump a recurs la o serie de actiuni care au deranjat Germania: a retras America din acordul climatic de la Paris, a refuzat sa certifice acordul international privind programul nuclear al Iranului si a criticat excedentul comercial al Berlinului si contributia sa la NATO.

Actiunile lui Trump au determinat-o pe Angela Merkel, mai degraba prudenta in actiuni, sa afirme ca Berlinul ar putea sa nu se mai poata baza pe Statele Unite in viitor si sa ceara Europei sa-si ia soarta in propriile maini.

In acest sondaj efectuat pe 1.005 subiecti, efectuat in octombrie, 56% dintre germani descriu relatia cu SUA drept proasta sau foarte proasta.