Un acord pentru a mentine Irlanda de Nord intr-o "aliniere normativa" cu Uniunea Europeana dupa Brexit ar putea fi replicat si in alte parti ale Regatului Unit, a declarat, luni, Nicola Sturgeon, liderul guvernului pro-independenta din Scotia, potrivit Rador care citeaza Reuters.

Anterior, surse ale guvernului irlandez au declarat ca guvernul britanic a acceptat sa mentina un astfel de statut pentru Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, insa imparte o frontiera terestra cu Republica Irlanda, care este un stat membru al UE.

"Daca o parte a Regatului Unit poate mentine o aliniere normativa cu Uniunea Europeana si, efectiv, poate ramane in piata unica (ceea ce este solutia potrivita pentru Irlanda de Nord), cu siguranta nu exista niciun motiv practic pentru care altii nu pot", a scris Sturgeon pe Twitter.

Guvernul scotian a militat pentru mentinerea Marii Britanii in piata unica europeana si in uniunea vamala, iar initial a sustinut ca Scotia poate ramane in piata unica, chiar daca restul regatului Unit va parasi zona comerciala europeana.