Fortele saudite au doborat o racheta balistica lansata luna trecuta de grupul rebelilor Houthi din Yemen, in capitala Arabiei Saudite, Riyadh. A fost o victorie pentru sauditi si pentru SUA, care au furnizat sistemul de aparare antiracheta Patriot, scrieNew York Times.

Secventele de lansare ale unei rachete balisticeFoto: Wikipedia

"Sistemul nostru a doborat racheta din aer", a declarat presedintele Trump a doua zi de la Air Force One, in drum spre Japonia, una dintre cele 14 tari care folosesc sistemul.

"Asa de buni suntem. Nimeni nu face ceea ce facem noi, iar acum vindem in toata lumea".

Insa, o analiza a fotografiilor si a videoclipurilor pe social media sugereaza ca povestea ar putea fi gresita.

In schimb, dovezile analizate de o echipa de experti in rachete pare sa arate ca aceasta aproape a nimerit tinta - aeroportul din Riyadh.

Oficialii sauditi nu au dorit sa comenteze. Unii oficiali din SUA pun la indoiala ceea ce spun sauditii, spunand ca nu exista dovezi. Acestia sustin ca partile rachetei - capul si corpul - s-ar fi putut desparti din cauza vitezei si a fortei.

"Guvernele mint referitor la eficienta acestor sisteme. Sau sunt dezinformate. Si asta ar trebui sa ne ingrijoreze ca naiba", a declarat Jeffrey Lewis, analist care a condus echipa de cercetare.

Guvernele au supraestimat eficacitatea apararii antiracheta in trecut, inclusiv impotriva rachetelor Scud.