Femeile trebuie sa se ocupe de gatit, de facut curat si sa vorbeasca mai putin: Un curs de "morala pentru femei" a fost inchis in China in urma unui scandal provocat de o inregistrare video care prezinta cum decurge o astfel de lectie, scrie AFP.

"Femeile trebuie sa vorbeasca mai putin, sa faca mai multa curatenie si sa gateasca", spune o profesoara, in fata unui grup de cursante, in aceasta inregistrare vide devenita virala pe retelele sociale.

"Femeile nu trebuie sa incerce sa urce pe scala sociala ci sa ramana tot timpul la esalonul cel mai jos", continua aceasta, in cadrul acestui curs organizat in orasul Fushun, in nord-estul tarii.

"Daca veti comanda mancare in loc sa o faceti chiar voi, nu va supuneti regulilor care privesc femeile", continua apoi un profesor, barbat.

Aceste cursuri au fost lansate de "Asociatia de cercetari asupra culturii traditionale din Fushun" in 2011 pentru a apara valorile confucianiste, dar imaginile au provocat o ampla polemica.

Primaria din Fushun a precizat ca acest curs, pentru care isi daduse unda verde, va fi inchis, a scris agentia oficiala China Noua, care adauga ca sucursale au fost deschise in alte trei orase ale tarii.

Astfel de cursuri de morala traditionala au inflorit in ultimii ani in China, pe baza invataturilor filosofului Confucius, pentru a propavadui valorile de supunere si de conservatorism.

Confucianismul, care a fost obiectul unui cult de stat sub imparati, a fost combatut de comunisti dupa preluarea puterii, in 1949.

Dar filosofia lui Confucius a revenit in forta in ultimii 5 ani sub presedintia lui Xi Jinping, care nu a ezitat sa citeze din acest intelept si sa apere cultura chineza traditionala.