Fostul presedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, a carui moarte a fost anuntata luni, era un redutabil tactician care a condus Yemenul timp de 33 de ani si care a incercat fara incetare sa-si ia revansa, dupa ce a fost alungat de la putere in 2012, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultima sa alianta a fost insa fatala, cea incheiata in 2014 cu rebelii Houthis pentru a submina autoritatea succesorului sau, Abd Rabbo Mansour Hadi, care s-a vazut nevoit sa fuga din Yemen pentru a se refugia in Arabia Saudita.

Ironia sortii, Ali Abdallah Saleh, 75 de ani, membru al minoritatii zaidite din care provin si Houthis, a luptat cu acestia din urma timp de sase ani, intre 2004 si 2010, cand era presedinte.

Cucerirea capitalei Sanaa septembrie 2014 si reusitele ulterioare ale rebelilor Houthis in restul Yemenului nu ar fi fost posibile fara participarea activa a unitatilor militare care i-au ramas fidele lui Ali Abdallah Saleh, care dispunea intre altele de puternice parghii in administratie, apreciaza expertii.

Dar, dupa trei ani de cooperare, partizanii sai si Houthis au ajuns la ostilitati violente saptamana trecuta, in capitala. Criza pentru controlul finantelor si impartirea puterii, agravata de suspiciunile privind contacte secrete intre fostul presedinte Ryad s-au aflat la originea conflictului.

"Incredere in nimeni"

Intr-o lovitura de teatru, Ali Abdallah Saleh s-a declarat sambata deschis pentru o "noua pagina" cu sauditii, care devenisera dusmanii sai in ultimii ani. Arabia Saudita intervine in Yemen din 2015, in fruntea unei coalitii militare arabe pentru a-l sustine pe presedintele Hadi impotriva rebelilor.

Luptele s-au intensificat atunci intre tabara pro-Saleh si Houthis, care au anuntat luni ca fostul presedinte a fost ucis.

Vehiculul blindat in care se afla Ali Abdullah Saleh a fost oprit cu un aruncator de grenade de catre militanti Houthi, care apoi l-au impuscat, au declarat pentru Reuters surse din randul militiilor aliate cu Iranul.

O membra a conducerii partidului sau, Faika al-Sayyed, a confirmat moartea sa, afirmand ca acesta a fost ucis de rebelii Houthis in sudul capitalei.

"A cazut martir aparand Republica", a spus aceasta.

Un veritabil "supravietuitor", Saleh a traversat una cate una incercarile care i-au marcat presedintia intr-o tara instabila, cu structuri tribale si adeseori violenta.

In timpul razboiului, fostul presedinte nu s-a miscat din regiunea Sanaa, deplasandu-se discret si asigurandu-si propria securitate, afirma un expert, in 2016. "Nu avea incredere in nimeni".

"Nu voi parasi niciodata Sanaa", spunea Saleh.

Instinctul de supravietuire politica al lui Saleh era legendar. A domnit mult timp, comparand conducerea Yemenului cu un "dans pe capete de sarpi".

Militar de cariera, a fost ales presedinte al Yemenului de Nord in 1978 si a fost unul dintre artizanii unificarii, in 1990, cu sudul mult timp socialist.

Un document declasificat de CIA si care data din 18 iunie 1990 arata ca, si in conditiile in care uniunea dintre nordul si sudul Yemenului esueaza, "Saleh isi va conserva probabil controlul asupra puterii".

In 1994, a zdrobit o tentativa sudista de secesiune.

Longevitatea sa exceptionala a luat final in februarie 2012 cand ii cedeaza puterea vicepresedintelui Hadi, dupa un an de contestare populara, in marja Primaverii Arabe.

Intr-un acord care a permis plecarea sa de la putere, elaborat dificil de monarhiile arabe din Golf, Saleh a obtinut imunitatea pentru el si pentru membrii familiei sale.

Anterior, a fost grav ranit in iunie 2011 intr-un misterios atentat in palatul sau, petrecand mai multe luni in Arabia Saudita pentru a fi tratat.

Refuzul exilului

Dupa 2012, fostul presedinte a refuzat sa se exileze si a ramas in fruntea partidului sau, Congresul Popular General (CPG), din care face parte si succesorul sau.

Laurent Bonnefoy, cercetator CNRS la Ceri/Sciences Po din Paris, spune ca Saleh avea ca principal obiectiv "prezervarea capacitatii de a face rau si a puterii, in special posibilitatea ca fiul sau, rezident in Emiratele Arabe Unite, sa poata deveni o alternativa politica".

Ali Abdallah Saleh a fost un partener foarte apropiat al Statelor Unite in lupta impotriva gruparii Al-Qaeda in Peninsula Arabica (Aqpa), considerata de Washington drept aripa cea mai periculoasa a retelei jihadiste.

Telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks aratau un barbat din ce in ce mai autoritar.

Un consilier al presedintelui Hadi l-a calificat pe Ali Abdallah Saleh drept "tiran". Houthis "sunt marionete in mainile lui Saleh, care ii foloseste asa cum foloseste Al-Qaeda", spunea acest consilier, Yassine Makkawi.

Un raport al expertilor predat in februarie 2015 Consiliului de Securitate al ONU afirma ca Saleh a acumulat, gratie coruptiei, o avere estimata intre 32 si 60 de miliarde de dolari, in conditiile in care Yemenul este una dintre cele mai sarace tari din lumea araba.

Fostul presedinte avea 14 copii: 5 baieti si 9 fete.