Coalitia araba condusa de Ryad a cerut civililor sa se indeparteze de zonele controlate de rebeli, anunta televiziunea saudita, citata de AFP.

Civilii trebuie sa se mentina la "peste 500 de metri" de zonele controlate de rebelii Houthis sustinuti de Iran, a afirmat televiziunea Al-Ekhbariya, intr-un mesaj care ar putea semnifica o intensificare a raidurilor aeriene asupra capitalei yemenite controlata de peste trei ani de acesti insurgenti.

Presedintele Abd Rabbo Mansour Hadi a ordonat luni trupelor sale sa recucereasca Sanaa cu sustinerea coalitiei conduse de Arabia Saudita.

Capitala Yemenului este teatrul luptelor intre Houthis si partizanii fostului presedinte Ali Abdallah Saleh, dupa ruperea aliantei dintre cele doua parti.

UPDATE Rebelii Houthis afirma ca fostul presedinte Ali Abdallah Saleh a fost ucis in luptele din capitala Sanaa.

"Ministerul de Interne (controlat de rebeli) anunta sfarsitul militiei tradarii si moartea sefului sau (Ali Abdallah Saleh) si a unui numar de elemente criminale", afirma televiziunea rebelilor Houthis, Al-Massirah, care citeaza un comunicat.

Moartea fostului presedinte, in varsta de 75 de ani, nu a fost confirmata inca de partidul sau, Congresul Popular General (CPG), sau de apropiati.

Fotografii si inregistrari video, aparent filmate de rebeli, au circulat pe retelele sociale, chiar inaintea anuntului facut de Houthis, si in care pare sa apara fostul presedinte, mort, cu o taietura adanca in partea din spate a capului.

O inregistrare video arata acest corp, cu trasaturile inghetate si o camasa insangerata, transportat cu o patura inflorata.

Un fotograf AFP a reusit sa se apropie de resedinte fostului presedinte din Hadda, cartierul sudic al capitalei, dar nu a putut intra. Acesta a constatat ca resedinta era afectata de lupte.

Ali Abdallah Saleh a condus Yemenul timp de 33 de ani inainte de a renunta la putere in 2012, sub presiunea strazii.

Acesta s-a aliat in 2014 cu rebelii siiti Houthis, sustinuti de Iran, pentru a prelua controlul asupra capitalei Sanaa inainte de a anunta in ultimele zile ruperea acestei aliante. Responsabili Houthis l-au amenintat ulterior cu moartea.

Criza dintre Saleh si Houthis pentru controlul finantelor si impartirea puterii, agravata de suspiciunile legate de contracte secrete intre fostul presedinte si Ryad, a degenerat in capitala yemenita pe care o controlau impreuna de trei ani.

Lupte au izbucnit intre cei doi fosti aliati, soldate cu cel putin 100 de morti sau raniti incepand de miercurea trecuta, potrivit unei surse din serviciile de securitate si surse spitalicesti.

Intr-o ultima lovitura de teatru, Saleh s-a declarat sambata pregatit sa deschida "o noua pagina" cu sauditii, care devenisera dusmanii sai in ultimii ani.