Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta luni chestiuni legate de Brexit cu reprezentanti ai Parlamentului European, cu cateva ore inaintea unei intalniri importante cu premierul britanic Theresa May, informeaza duminica DPA citata de Agerpres.

Juncker se va consulta luni dimineata cu Guy Verhofstadt, negociatorul pentru Brexit al Parlamentului European, si cu alti europarlamentari, a anuntat o purtatoare de cuvant a executivului european.

Pranzul de lucru pe care Juncker il are programat cu May este perceput drept termen limita pentru cele doua parti pentru a face progrese asupra a trei aspecte legate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana inainte de inceperea negocierilor privitoare la relatiile viitoare dintre Bruxelles si Londra.

Saptamana trecuta, oficialitati europene au confirmat ca au avut loc progrese intr-unul dintre cele trei aspecte: angajamentele financiare restante ale Marii Britanii fata de restul blocului comunitar. Insa mai sunt de facut progrese in celelalte doua chestiuni: drepturile cetatenilor si frontiera dintre Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) si Republica Irlanda. Chestiunea irlandeza pare a fi acum cel mai important subiect de divergente in negocierile despre Brexit.

Saptamana trecuta, Verhofstadt a adresat o scrisoare deschisa Comisiei Europene in care afirma ca 'raman probleme serioase' in legatura cu drepturile cetatenilor si in care cerea un 'angajament clar' din partea Marii Britanii ca va proteja acordul de pace din Irlanda de Nord si va asigura ca nu va avea loc 'o intarire' a frontierei (introducerea de controale la granita - n.r.)

Parlamentul European are ultimul cuvant in privinta acordului final pe tema Brexitului, aminteste dpa.