Statele Unite, Marea Britanie, Franta si alte sase tari au solicitat vineri o reuniune a Consiliului de Securitate cu privire la drepturile omului in Coreea de Nord, potrivit unor surse diplomatice, relateaza AFP.

Aceasta reuniune ar putea avea loc la 11 decembrie si ar fi a patra discutie anuala din 2014 a Consiliului despre chestiunea drepturilor omului in Coreea de Nord, tara criticata pentru programele sale de inarmare conventionala si nucleara, scrieAgerpres. Celelalte sase tari care s-au alaturat unei scrisori solicitand aceasta reuniune sunt Italia, Japonia, Senegal, Suedia, Ucraina si Uruguay.

La fel ca in anii precedenti, China, sustinator constant al Coreii de Nord, ar urma sa se opuna acestui demers, argumentand ca aceasta chestiune trebuie dezbatuta de Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu sediul la Geneva.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite ar urma sa adopte in decembrie o rezolutie condamnand Coreea de Nord pentru incalcarea drepturilor omului si continuarea programelor costisitoare de inarmare in timp ce 70% din populatie se confrunta cu probleme alimentare.

Coreea de Nord este supusa la opt serii de sanctiuni, de fiecare data mai severe, care ii afecteaza economia.