Miliardarul american George Soros declara pe un ton ironic ca actualul prim-ministru ungar suveranist Viktor Orban "s-a schimbat mult" din momentul in care era una din figurile importante ale opozitiei anticomuniste, o afirmatie facuta intr-o serie de inregistrari video difuzate vineri in limba ungara, relateaza AFP.

"Pe vremuri, el era unul dintre liderii care au ajutat la instalarea democratiei" in tara, evoca finantistul de origine ungara, devenit de un an tinta atacurilor puterii de la Budapesta din cauza sprijinului acordat organizatiilor neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, potrivitAgerpres.

Dar "el a transformat democratia intr-un regim antidemocratic. El a creat o tara mafiota", acuza Soros, potrivit caruia " "sistemul actual al Ungariei este opusul perfect a ceea ce vrem sa promovam".

Aceste videoclipuri fac parte dintr-o contraofensiva lansata la sfarsitul lunii noiembrie de Soros ca raspuns la o consultare nationala lansata de Orban, care il acuza ca ar dori sa favorizeze imigratia in masa spre UE, afirmatii "false si mincinoase", potrivit miliardarului.

Relatiile intre ce doi au fost cu toate acestea bune in perioada in care Viktor Orban era una din principalele personalitati ale opozitiei liberale fata de regimul comunist, a amintit Soros, care a creat o fundatie in Ungaria inca in 1984.

"L-am cunoscut pe Orban cand am creat aceasta fundatie, caci ea a sprijinit formarea Fidesz (in 1988)", isi aminteste miliardarul. "Am fost in contact in cursul unei foarte lungi perioade" si "toata lumea stie ca noi i-am oferit lui Orban o bursa de studiu la Oxford", spune Soros.

Devenit in ultimii ani un admirator al presedintelui rus Vladimir Putin, Viktor Orban promoveaza un stat "neliberal" si o linie dura impotriva migrantilor, noteaza AFP.

Acuzat in mod regulat de derive autoritariste, premierul ungar, care va candida pentru un al treilea mandat consecutiv in aprilie, si-a intensificat de la revenirea sa la putere in 2010 provocarile in raport cu UE, a carui tara este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale.

In cadrul unei masuri avandu-l ca tinta pe Soros in special, el a facut sa fie adoptata in luna iunie o lege ce obliga organizatiile neguvernamentale care primesc peste 24.000 de euro finantare din strainatate pe an sa se supuna unei inregistrari specifice, fapt ce a provocat deschiderea unei proceduri de 'infringement' de catre Bruxelles.