Republica Moldova va putea beneficia de un sprijin financiar suplimentar din partea Uniunii Europene de pana la 348 de milioane de euro in cadrul unui program bilateral pentru anii 2017-2020, bani destinati mai multor domenii, au anuntat joi, in cadrul unei conferinte de presa reprezentantii Delegatiei Uniunii Europene in R. Moldova, potrivitRadio Chisinau.

Oficialii au mentionat ca suma finala va depinde de capacitatea de absorbtie a Republicii Moldova. In acelasi timp, ei au mentionat ca asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro va ajunge in Republica Moldova doar dupa ce vor fi respectate toate conditiile.

Pe langa cei 100 de milioane de euro despre care s-a discutat mult in ultima perioada, Uniunea Europeana va acorda suport Republicii Moldova si prin intermediul altor programe, inclusiv a unui program bilateral numit "Cadrul Unic de Suport pentru 2017 - 2020", in valoare totala de la 284 pana la 348 de milioane de euro.

Doar pentru anul 2017 Uniunea Europeana va finanta proiecte in valoare de aproape 80 de milioane de euro. Jumatate din aceasta suma va merge pentru edificarea unui nod de conexiune a liniilor electrice moldovenesti cu cele din Romania, proiect sustinut financiar si de BERD, si BEI.

De asemenea, vor fi finantate proiecte de gestionare a deseurilor, alimentare cu apa, servicii de canalizare si altele.

Potrivit sefului Sectiei Operatiuni a Delegatiei Uniunii Europene Aneil Singh, o treime din suma totala a asistentei pentru perioada anilor 2017-2020 va fi directionata pentru proiecte de dezvoltare economica, 25% pentru sectorul energetic si 15 la suta pentru buna guvernare:

"Asistenta planificata in baza Cadrului Unic de Suport nu este efectuata sub forma de transferuri catre autoritati, ci este gestionata direct de delegatia UE sau de parteneri. Investim acesti bani in achizitii, implementam direct, sau oferim asistenta tehnica.

Seful Delegatiei Uniunii Europene Peter Michalko a precizat sa suportul financiar nu are nimic in comun cu asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro. Republica Moldova va primi acesti bani in rate, doar dupa ce va respecta toate conditiile prevazute in Acord.