Un grup de partid intentioneaza sa ceara judecatorilor unei instantei din Scotia sa se pronunte in cazul in care Curtea Europeana de Justitie poate confirma daca Articolul 50 poate fi revocat unilateral de Regatul Unit, potrivit Rador care citeaza The Guardian.

Patru politicieni - David Martin, parlamentar laburist scotian, Alyn Smith, parlamentar din partea Partidului National Scotian si Andy Whitman si Ross Greer, ambii fiind membri ai parlamentului scotian din partea Verzilor in Holyrood (guvernul scotian, n. red.) - urmeaza sa lanseze o campanie de strangere de fonduri menite sa acopere cheltuielile de judecata in valoare de 50.000 de lire. Ei vor sa ceara Curtii Supreme din Scotia, o instanta civila din Edinburgh, sa accepte ca, anul viitor, sa prezinte problema in fata Curtii Europene de Justitie, demersul fiind menit sa intensifice eforturile sustinatorilor de a bloca Brexit-ul dupa finalizarea acordului.

Actiunea lor a fost initiata marti, cand avocatii celor patru parlamentari au trimis o intampinare oficiala lui David Davis, secretarul de stat insarcinat cu problemele legate de Brexit, si lui Richard Keen, reprezentantul juridic scotian in guvernul Regatului Unit, cerandu-le sa spuna daca guvernul Regatului Unit crede ca poate suspenda Articolul 50. Celor doi li s-au acordat 14 zile ca sa raspunda inainte ca echipa lor de avocati, condusa de Aidan O'Neill, membru al Consiliului Regal, sa prezinte revizuirea juridica in fata Curtii Supreme.

Vestea actiunii in justitie a aparut tocmai cand Damian Green, prim-secretar de stat in guvernul Regatului Unit, se pregatea pentru o noua runda de tratative pe tema Brexit-ului cu vicepremierul scotian John Swiney, la Edinburgh. Sprijinit de guvernul galez, guvernul scotian incearca sa obtina garantia ca toate institutiile UE care afecteaza administratiile delegate vor fi automat transferate parlamentelor din Edinburgh, Cardiff si Belfast, potrivit Rador.