Washingtonul are mijloace de a lovi o racheta nord-coreeana in zbor. Dar aceasta eventualitate pune probleme legale, strategice si tehnice, potrivit Le Monde, citat de Rador. "Pozitia actuala este de a ataca o racheta daca prezinta o amenintare", rezuma Ian Williams, cercetator la Centrul de studii strategice si internationale (CSIS) de la Washington.

Sistemul AegisFoto: Stratfor

O interceptare a unei rachete nord-coreene ar crea un precedent, dar ce sa faci la tirul urmator? Sistemele de interceptare sunt concepute ca o plasa temporara, pentru a face fata unei prime lovituri, dand timp aviatiei sa incerce sa distruga locurile cheie de provenienta a tirului, dar cu siguranta nu ca niste instrumente de blocare sistematica.

Legalitatea unei asemenea lovituri din punctul de vedere al dreptului international ar fi de altfel absolut discutabila. "Sa trimiti o racheta in ocean, intr-o zona in care nu e nimic imprejur, cum a facut Coreea de Nord, nu constituie un act de razboi", subliniaza Joshua Pollack, cercetator la Institutul Middlebury de studii internationale si redactor sef al "Nonproliferation Review", potrivit Le Monde.

Acelasi rationament se regaseste din partea Japoniei, obligata la pacifism de Constitutia sa din 1947. Unele tiruri ajung in zona economica exclusiva, linia de 200 de mile nautice de la coasta, in interiorul careia un stat este suveran in ce priveste exploatarea resurselor naturale. Teritoriul ei a fost de altfel survolat de doua ori in acest an de rachete nord-coreene, dar la o altitudine ridicata (circa 550 Km la tirul din 15 septembrie) aratand, in ciuda caracterului anxiogen al operatiunii, ca arhipelagul nu era tinta, potrivit Rador.

Armatele americana si nipona au teoretic capacitatea tehnica de a dobori o asemenea racheta, dar este o actiune riscanta - care ar fi reactia Phenianului? -, chiar contraproductiva. Caci ar fi bine, pentru a dobori o racheta care nu coboara spre teritoriul nipon sau american, ca nave dotate cu sisteme de interceptare Aegis, radare si baterii antiracheta, sa se apropie periculos de mult de coastele nord-coreene si sa atinga racheta in faza ei ascendenta.

Cat despre interceptarea rachetei in faza descendenta, pentru asta ar trebui ca o nava americana sa se pozitioneze in larg in Pacific si nu in apropierea arhipelagului nipon sau a altor insule unde au americanii interese. "Asta ar echivala cu sustragerea unor resurse folosite pentru protectia Japoniei pentru o zona din Pacific unde nu exista peste", rezuma dl Pollack.

In sfarsit, riscul unui esec nu poate fi exclus. In iunie, armata americana a facut un test de interceptare cu o racheta SM-3 de pe distrugatorul USS John Paul Jones in largul insulelor Hawaii. Radarul de la bord a identificat racheta tinta, SM-3 a urmarit-o, dar nu a reusit s-o atinga. O asemenea nereusita fata de o racheta nord-coreeana ar da o lovitura severa credibilitatii somatiilor americane.