Presedintele Costei de Fildes, Alassane Ouattara, a cerut sa se ia masuri de combatere a comertului cu sclavi in Libia. Outtara critica sclavismul mentionand ca reprezinta "o drama mizerabila care revoca cele mai negre timpuri ale istoriei umane", informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"As vrea sa fac apel la responsabilitatea pe care o avem de a lua masuri urgente pentru a pune capat acestei practici, care apartine altor timpuri", a declarat Outtara in deschiderea summitului intre Uniunea Africana si Uniunea Europeana. Intalnire la care au participat mai multi oficiali ai statelor membre, printre care se numara si presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

Macron a propus represiunea traficantilor si mobilizarea eforturilor pentru a sparge inelele de contrabanda. La fel de necesara este si evacuarea oamenilor din taberele de refugiati din Libia, care ar putea ajunge in mainile comerciantilor de sclavi.

Uniunea Africana a acuzat UE ca ar fi creat conditiile pentru desfasurarea comertului cu sclavi si torturarea refugiatilor prin incurajarea Acordului National al Guvernului din Libia, referitor la retinerea migrantilor si impiedicarea traversarii lor spre Europa.

Multi dintre reprezentantii natiunilor din Uniunea Africana isi propun sa ia masuri pentru diminuarea comertului cu sclavi. Presedintele nigerian Muhammadu Buhari si-a exprimat dorinta de a-i repatria si reabilita pe nigerienii aflati in Libia, pentru a reduce numarul refugiatilor care se indreapta ilegal spre Europa.

Oficialii UE depun eforturi pentru a impiedica comertul cu sclavi si a inteti cooperarea cu tarile africane. Astfel, UE a infiintat fonduri in valoare de miliarde de euro pentru a promova dezvoltarea economica a Africii si pentru a ajuta la eliminarea terorismului din tarile arabe, unde gruparile islamiste se raspandesc.