"Spanzuratoare pentru tradatori". Cu acest slogan au organizat partizanii extremei drepte o spanzurare simbolica a portretelor a sase eurodeputati polonezi ai Platformei civice (PO, liberali) in plin centru al orasului Katowice, in Silezia, duminica, 26 noiembrie, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Miscarea ultranationalista ONR (Tabara national-radicala) le reproseaza acestor politicieni ca au votat pentru o rezolutie a Parlamentului European, pe 15 noiembrie, care critica actiunile guvernului ultraconservator al PiS (Dreptate si Justitie) in ce priveste reforma justitiei si respectarea normelor statului de drept.

Manifestatia, care a reunit mai multe zeci de persoane, era legala si sub stricta protectie a politiei. "Politicienii trebuie sa-si aminteasca faptul ca oricand poate exista o incercare de reglare de conturi mai radicala", au explicat organizatorii. Politia locala, intrebata de presa daca aceasta forma de protest poate fi asimilata cu incitarea la violenta, a aratat ca nu exista "niciun motiv sa se intervina pe teren" si ca urmeaza sa analizeze imagini din cursul manifestatiei pentru a vedea "daca a fost comisa vreo infractiune".

"Motive culturale"

Ministrul justitiei si procuror general, Zbigniew Ziobro, a refuzat sa condamne ferm aceste actiuni. "Facem o procedura de verificare in aceasta poveste", a afirmat el, aratand in acelasi timp ca aceasta forma de manifestare ii "displace" din "motive culturale". El a spus ca vrea sa auda parerea procurorului insarcinat cu acest caz inainte de a "lua pozitie". Opozitia, in ce o priveste, denunta a 'n'-a intelegere cu extrema dreapta din partea puterii conservatoare.

"Este o situatie de-a dreptul scandaloasa", afirma fostul ministru al justitiei apartinand Platformei civice, Borys Budka. "Comportamentul manifestantilor este inadmisibil, dar e si mai rau sa constatam ca politia nu a vazut niciun motiv sa intervina". Mai mult, manifestatia prelua retorica cadrelor partidului aflat la putere, care ii numeste regulat "tradatori ai patriei" pe membrii opozitiei care critica guvernul Beatei Szydlo in strainatate.

Dupa parerea dlui Budka, aceasta situatie aminteste marsul nationalistilor din 11 noiembrie, care a adunat 60.000 de persoane sub steagurile xenofobe. "Se ajunge la situatii absurde in care contramanifestanti pasnici au fost imprasstiati de politie, in vreme ce nationalistii defilau fara probleme". Acest mars din 11 noiembrie a fost calificat drept "mare adunare patriotica" de televiziunea publica poloneza, strans controlata de putere, scrie Rador care citeaza Le Monde.