Ultimul mesaj transmis de submarinul argentinian disparut in sudul Atlanticului cu 44 de marinari la bord anunta un scurtcircuit si inceputul unui incendiu, a dezvaluit luni televiziunea A24 din Buenos Aires, citata de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Televiziunea a publicat in cursul serii mesajul emis de submarinul San Juan miercuri, 15 noiembrie, cu cateva ore inainte de pierderea contactului.

Un incident pare sa fi survenit cand apa de mare a intrat in nava prin schnorkel, tubul care permite motoarelor submarinelor diesel sa functioneze in stare de imersiune, avacuind gazele de esapament si aspirand aer.

"Intrarea apei de mare in sistemul de ventilare spre rezervele bateriilor numarul 3 a provocat un scurtcircuit si un inceput de incendiu", arata acest mesaj. "Bateriile de la prora, in afara serviciului".

Mesajul adauga ca submarinul "navigheaza pentru moment in imersiune" si ca va informa baza despre evolutia evenimentelor.

Marina anuntase anterior ca submarinul anuntase o avarie la baterii dar aceasta era sub control.

Aceasta ultima comunicare a avut loc miercuri dimineata in conditiile in care San Juan naviga in golful San Jorge, la circa 450 km de coasta argentiniana.

La putin timp dupa, o explozie submarina a fost inregistrata in apropierea ultimei pozitii anuntate de submarin.

Luni, la 12 zile dupa disparitie, nave si avioane din 15 tari isi continua operatiunile pentru detectarea submarinului.