Scandalul Nokia, care a provoacat un val de nemultumire masiva in Germania, este departe de a fi incheiat. Mai multi politicieni germani s-au alaturat, sambata, campaniei de boicotare a companiei Nokia, in semn de protest fata de inchiderea uzinei din Germania si mutarea unitatilor de productie in Romania si Ungaria.

"In casa mea nu vor mai exista telefoane Nokia", a declarat presedintele Partidului Social-Democrat german, Kurt Beck, citat de France Presse. "Nu este genul meu sa cer boicotarea unui produs, dar pentru numerosi germani, numele Nokia nu mai suna bine. Nu vreau sa imi aduc aminte de acest subiect incredibil de fiecare data cand vorbesc la telefon", a adaugat politicianul german.

Marti, este anuntat la Bochum un miting de amploare.

Premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Jürgen Rüttgers, nu crede ca muncitorii romani sunt "mai flexibili, mai harnici şi mai cinstiţi" decat angajatii fabricii Nokia din Bochum, iar ministrul finantelor german, Peer Steinbrueck, considera ca Nokia practica un "capitalim nomad", care risca sa ii strice reputatia. Inchiderea fabricii de la Bochum "este expresia capitalismului nomad care submineaza sustinerea pentru sistemul economic si social". "Oamenii isi pierd increderea, iar acest lucru este extrem de periculos si are importanta politica", a spus Steinbrueck, adaugand ca este putin probabil ca firma finlandeza sa isi schimbe decizia de a-si muta activitatea din landul german.

Atasatul de presa al ambasadei Romaniei la Berlin, Claudiu Florian, a declarat pentru Hotnews.ro ca tema inchiderii fabricii Nokia a fost intens si pasional discutata de media germana, dar Romania a fost pomenita tangential, cel putin in primele zile. Totusi, "in cadrul maniei, discutiile au capatat si accente nedrepte", a caracterizat acesta declaratiile lui Ruttgers. "Acum au inceput sa apara si informatii de analiza, discutiile s-au mai temperat. Media a inceput sa faca articole si reportaje despre situatia economica din Romania, despre locul viitoarei fabrici de acolo, despre ce se intampla in Romania", a descris Florian tendintele presei germane.