Sunt semne ca relatiile dintre Chisinau si Tiraspol au intrat sub auspicii mai bune. Zilele acestea, la Viena, unde se desfasoara o noua reuniune in formatul „5+2”, se discuta despre noi masuri de intarire a increderii intre Republica Moldova si auto-proclamata Republica Transnistreana.

Reuniune "5+2"la VienaFoto: OSCE

Formatul „5+2” implica participarea a cinci actori principali: Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia si Statele Unite, plus doua instituții supranaționale: Uniunea Europeana si OSCE.

Discuțiile in acest format, ce se desfasoara intre 27-28 noiembrie, au ca punct de plecare asa-numitul pachet „Berlin Plus”, convenit anul trecut, cind presedinția OSCE a fost exercitata de Germania.

Pachetul are opt subiecte de baza:

- accesul proprietarilor la paminturile din raionul Dubasari;

- situația scolilor din Transnistria cu predare in grafie latina;

- asigurarea libertații de circulație;

- reglementarea accesului pe podul de la Gura Bicului;

- restabilirea legaturii telefonice intre ambele maluri ale riului Nistru;

- inregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreana la Registru si schimbarea placuțelor de inmatriculare cu altele fara asa-numite „insemne de stat” transnistrene.

De remarcat ca, in ultimele doua saptamini, Chisinaul si Tiraspolul au luat citeva decizii comune, care reprezinta primii pasi importanți facuți de cele doua parți, in ultimii 25 de ani.

Astfel, reprezentanții speciali ai Chisinaului si Tiraspolului pentru segmentul transnistrean, Gheorghe Balan si Vitali Ignatiev, au semnat pe 25 noiembrie, la Bender, patru decizii prevazute de pachetul ”Berlin Plus”: funcționarea scolilor cu grafie latina, accesul la terenurile agricole de pe traseul Dubasari - Tiraspol, recunoasterea diplomelor transnistrene si restabilirea legaturilor telefonice intre malurile Nistrului.

Cu doar o saptamina inainte fusese indeplinita o prevedere a pachetului ”Berlin Plus”, respectiv redeschiderea podul rutier peste Nistru dintre localitațile Gura Bicului – Bicioc dupa o pauza de 25 de ani.

Toate aceste masuri au fost salutate in debutul reuniunii 5+2” de la Viena, relateaza Sinopsis.info.ro.