Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat luni la doi ani de inchisoare un internaut care a "insultat" inalti functionari rusi pe retelele sociale, scrie AFP.

Vladimir Timosenko, 43 de ani a fost declarat vinovat pentru ca a publicat pe populara retea sociala Vkontakte "un text cu continut umilitor si insultator la adresa unui entitati", in aceasta situatie "inalti functionari" rusi, a precizat tribunalul, intr-un comunicat.

Acuzatul a scris acest text in 2015, cand ispasea deja o pedeapsa de sase ani de inchisoare, a aratat tribunalul, fara a preciza pentru ce fusese condamnat prima oara.

Presa locala a citat luni cateva extrase din textul incriminat, care a disparut intre timp de pe Vkontakte: Timosenko facea apel la lupta impotriva unui "regim antipopular" si a "aparatului sau represiv si punitiv".

Condamnarile la pedepse cu inchisoarea pentru texte publicate online nu sunt rare in Rusia: in decembrie 2016, un internaut a fost condamnat la doi ani de inchisoare dupa ce a publicat pe blogul lui un articol care critica bombardamentele rusesti in Siria.

In mai 2016, un inginer a primite doi ani si trei luni de inchisoare dupa ce a distribuit pe retele sociale articole pro-ucrainene ostile Rusiei.

Internetul rusesc ramane unul dintre rarele spatii de libertate pentru opozitia Kremlinului, in ciuda intaririi supravegherii si a restrictiilor, tendinta amplificandu-se recent pe fondul luptei antiteroriste si al apropierii alegerilor prezidentiale.