Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat, sâmbătă, legea care permite ca orice instituţie internaţională de presă să fie desemnată drept "agent din străinătate", ca reacţie faţă de înregistrarea sub această desemnare a postului RT în Statele Unite, scrie News.ro.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Legea a fost adoptată în unanimitate de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, la jumătatea lunii noiembrie, şi de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, în această săptămână.

Conform acestei legi, orice instituţie media care activează în Rusia şi are finanţare din altă ţară poate fi considerată “agent din străinătate”. Măsura va putea să fie aplicată oricărei entităţi ”care distribuie mesaje imprimate, audio sau audiovizuale” în cazul în care ea ”primeşte bani de la un Guvern străin (...) organizaţii străine sau internaţionale sau de la cetăţeni străini”.

Această măsură - care plasează o sabie a lui Damocles deasupra presei prezente în Rusia şi care este finanţată din străinătate - constituie un nou episod de tensiune între Moscova şi Washington în legătură cu acuzaţii de amestec rus în alegerile prezidenţiale câştigate de Donald Trump în 2016.

De fapt, ruşii au extins la nivelul presei o lege care datează din 2012 şi care privea, până acum, doar organizaţiile neguvernamentale (ONG). Legea din 2012 cu privire la ”agenţii din străinătate” obligă ONG-urile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi care au o "activitate politică" - o formulare vagă - să se înregistreze sub această denumire controversată, care o aminteşte pe cea folosită în perioada comunistă. Acest lucru obligă entităţile vizate să dea informaţii autorităţilor despre situaţia lor financiară şi să precizeze în documentele pe care emit să sunt clasificate ca atare.

Altă lege, adoptată în 2015, care o completează pe prima, permite să se califice drept ”indezirabile” organizaţii străine active în Rusia. Ele pot ulterior să fie interzise, indiferent că este vorba despre ONG-uri, fundaţii sau întreprinderi.

Mai multe ONG-uri au fost nevoite să renunţe, după adoptarea acestor două legi în Rusia, la o finanţare străină, care le era indispensabilă, în timp ce altele şi-au încetat activitatea.

RT a anunţat, la 13 noiembrie, că s-a conformat exigenţelor americane şi s-a supus legii FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să prezinte cu regularitate rapoarte autorităţilor americane cu privire la relaţiile sale cu un stat sau instituţie, sub ameninţarea blocării conturilor.

Aceste exigenţe au provocat furia Moscovei, iar preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat un "atac împotriva libertăţii de expresie" care îndeamnă la o "ripostă adevcată şi similară".

Washingtonul acuză RT şi agenţia de presă Sputnik - controlate de statul rus şi care emit în mai multe limbi - de răspândirea propagandei Kremlinului şi le suspectează că au încercat să influenţeze campania din alegerile prezidenţiale în 2016.