Egalitatea dintre femei si barbati a fost proclamata sambata "marea cauza a mandatului de cinci ani" al presedintelui francez Emmanuel Macron, ce a anuntat o serie de masuri pentru lupta impotriva violentei si hartuirii sexuale, scriu agentiile AFP si DPA, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele francez a sustinut sambata un discurs la Palatul Elysee, in fata a 200 de persoane ce reprezinta asociatii, clasa politica si institutii, cu ocazia Zilei internationale pentru eliminarea violentei la adresa femeilor.

In paralel, manifestatii au avut loc in toata Franta, puternic zguduita de mai multe saptamani de unda de soc a scandalului Weinstein.

Decizia de a face din egalitatea dintre sexe "singura mare cauza a mandatului de cinci ani" a fost anuntata inca in timpul campaniei prezidentiale a presedintelui Macron, ales in luna mai.

"In urma cu cinci ani, cand am lansat miscarea mea, am facut sondaje si problema hartuirii sexuale a femeilor se numara printre primele subiecte in preocuparile oamenilor (...). Din acest motiv am decis sa fac din egalitatea barbati-femei o prioritate a mandatului meu", a explicat seful statului francez de la Goteborg (Suedia), unde s-a aflat saptamana trecuta.

In 2016, mai mult de 120 de femei au fost ucise in Franta de partenerii lor sau fostii lor parteneri. Aproape 225.000 de femei au fost victime ale violentelor fizice sau sexuale din partea partenerilor de viata, dintre care mai putin de una din cinci a depus o plangere.

"Pentru a lupta impotriva violentelor, trebuie atacate sursele problemei, sexismul si raporturile de dominatie, trebuie dusa o politica de deconstructie a stereotipurilor", subliniaza Presedintia franceza.

Pornografia va fi de asemenea tinta unei campanii de sensibilizare lansata de Educatia Nationala a Frantei.