Presedintele rus Vladimir Putin a avut saptamana aceasta la Soci - statiune pe coasta rusa a Marii Negre - mai multe intalniri cu tematica militara; seria actuala - a zecea la numar - a inceput chiar de luni printr-o reuniune cu conducerea Ministerului Apararii si reprezentantii complexului militar-industrial cu privire la noul program de stat in domeniul productiei de armament, noteaza intr-o ampla sinteza portalul newsru.com, citat de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

A urmat o reuniune marti, care s-a axat de asemenea pe tema inarmarii si pe programul de achizitii de stat pentru armata.

Miercuri, Putin impreuna cu conducerea militara si o serie de guvernatori au facut bilantul manevrelor "Zapad 2017" din septembrie.

Presedintele rus a continuat seria reuniunilor pe teme militare si joi, cand a declarat ca toate intreprinderile mari din Rusia trebuie sa fie pregatite sa creasca brusc productia de produse militare, potrivit portalului citat.

"Capacitatea economiei de a creste rapid volumul de produse si servicii de aparare atunci cand e nevoie reprezinta una dintre cele mai importante conditii pentru asigurarea securitatii militare a statului", a subliniat Vladimir Putin, referindu-se la trecerea de la productia civila la cea militara la un moment dat. El a cerut "elaborarea unor masuri suplimentare pentru a spori gradul de pregatire pentru mobilizare" si a avertizat ca "toate intreprinderile strategice si cele pur si simplu mari, indiferent de forma de proprietate", adica deopotriva societati de stat si private, trebuie sa fie pregatite de aceasta.

Aceasta declaratie a suscitat o atentie deosebita in mass-media locale, numeroase ziare titrand "Putin redirectioneaza economia Rusiei pe un fagas militar", iar o multime de comentatori au subliniat ca in acest mod seful statului rus ar confirma ca Moscova s-ar pregati de un nou razboi. In realitate, noteaza Newsru.com, Putin nu a spus nimic nou, Rusia a inceput mai de demult sa treaca pe "un fagas militar", mai citeaza Agerpres.

Afirmatiile presedintelui rus au trezit o serie de intrebari in randul expertilor. Ziarul economic Kommersant remarca in acest sens ca in pofida cresterii de la an la an a finantarii de la buget a industriei militare, complexul militar-industrial nu dispune de resurse corespunzatoare.

Seful grupului de experti politici, Konstantin Kalacev, considera ca declaratia lui Putin poate fi interpretata ca o parte din povara statului rus in domeniul militar urmeaza sa fie pusa pe umerii mediului de afaceri rus.

Oamenii de afaceri rusi nu vor putea ignora cuvintele presedintelui, iar in cazul cooperarii cu sectorul de aparare acestia vor fi vizati de sanctiuni occidentale, un nou pachet din care va intra in vigoare in februarie.

"Fiecare companie va trebui sa faca o alegere - bani de la bugetul de stat sau cooperare internationala", declara presedintele Uniunii industriasilor si antreprenorilor din Rusia, Aleksandr Shohin.

Expertii au evocat modul in care acest sistem functiona pe timpul URSS: de exemplu, dimensiunea tigarilor era egala cu dimensiunea cartuselor, ceea ce permitea o schimbare rapida a profilului intreprinderii. Redactorul-sef al publicatiei "Arsenalul patriei", Viktor Murahovski, nu vede nimic provocator in aceasta: "Pur si simplu a fost elaborat un nou plan de mobilizare care ia in considerare realitatile actuale, inclusiv noile forme de proprietate. Astfel de planuri exista in toate statele, armata trebuie sa fie pregatita intotdeauna de actiuni militare".

Pentru 2018, guvernul a propus cresterea cheltuielilor pentru aparare cu 176,9 miliarde de ruble. Astfel, cheltuielile in acest domeniu vor atinge 3,3% din PIB. Executivul rus a majorat inca din acest an "cheltuilile secrete" ale bugetului federal. Va fi cea mai mare crestere in ultimii 12 ani.

Ministrul finantelor Anton Siluanov avertizeaza ca aceasta ar putea avea consecinte dezastruoase pentru economia tarii, amintind de experienta similara a URSS la sfarsitul anilor 80 ai secolului trecut. "Cand la cheltuieli s-a adaugat si scaderea pretului la petrol, am vazut la ce s-a ajuns: s-a produs prabusirea statului".