Suspectul in atentatul ce a facut opt morti si 12 raniti pe 31 octombrie in Manhattan a fost inculpat marti pentru 22 de capete de acuzare, a anuntat biroul procurorului federal newyorkez, informeaza AFP citata de Agerpres.

Sayfullo Saipov, un uzbec de 29 de ani sosit in Statele Unite in 2010, a fost inculpat a doua zi dupa ce a intrat cu masina in pietoni pentru violenta si distrugere de vehicule, precum si pentru sprijinirea unei organizatii teroriste straine.

In timp ce era inca internat in spital, acest rezident din New Jersey, casatorit si tata a trei copii, a spus ca si-a declarat loialitatea fata de gruparea Stat Islamic si a adaugat ca a incercat sa faca un numar maxim de victime intrand cu camioneta sa pe o promenada foarte frecventata din Manhattan.

Marti, procurorul a adaugat 20 de capete de acuzare: opt pentru crime, corespunzand deceselor a opt ciclisti (cinci argentinieni si un belgian) pe care i-a lovit pe pista de biciclete a promenadei si 12 pentru tentativa de omor, corespunzand celor 12 persoane pe care le-a ranit in acelasi timp.

Saipov, incarcerat in Manhattan, va fi oficial notificat asupra acestor capete de acuzare martea viitoare in fata judecatorului federal newyorkez Vernon Broderick, urmand sa decida daca pledeaza vinovat sau nu.

Aceste capete de acuzare il expun la inchisoare pe viata sau la pedeapsa cu moartea, subliniaza procurorul.

Dupa ce au aparut detaliile despre loialitatea sa fata de SI la inceputul lunii noiembrie, presedintele american s-a pronuntat clar pe Twitter pentru pedeapsa cu moartea.

In state precum New York unde pedeapsa cu moartea nu este in vigoare, ar insemna ca guvernul federal sa foloseasca o lege de exceptie, un demers rar ce ar dura ani de zile, potrivit expertilor.

Atacul din 31 octombrie este primul atentat mortal comis la New York de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Autoritatile au anuntat de atunci masuri sporite de securitate pentru marile evenimente stradale, inclusiv maratonul din New York pe 5 noiembrie si parada de Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day), joi.