Robert Mugabe a demisionat marti din functia de presedinte al Zimbabwe, a anuntat presedintele Parlamentului, Jacob Mudenda, citat de Reuters.

Robert MugabeFoto: Wikipedia

"Eu, Robert Gabriel Mugabe, imi prezint formal demisia ca presedinte al Zimbabwe, cu efect imediat", a declarat presedintele adunarii nationale, Jacob Mudenda, citind, in aplauze, scrisoarea de demisie a sefului statului.

"Am ales de buna voie sa demisionez (...) Aceasta decizie a fost motivata de (...) dorinta mea de a asigura un trasfer de putere fara probleme, pasnic si nonviolent", a afirmat Mugabe, in aceasta scrisoare.

Dupa interventia in forta a armatei, in urma cu o saptamana, provocata de revocarea vicepresedintelui Emmerson Mnangagwa, presedintele Mugabe si-a pierdut unul cate unul sustinatorii.

Anuntul demisiei a venit in momentul in care deputatii si senatorii se reunisera in congres extraordinar pentru a dezbate de urgenta o motiune de destituire.

Robert Mugabe, erou al razboiului de independenta, a condus tara cu o mana de fier, reducand la tacere opozitia si ruinand economia tarii.