Robert Mugabe a hotarat sa demisioneze din functia de presedinte al statului Zimbabwe, dupa cateva ore de cand partidul sau care se fla la putere l-a demis de la conducere dupa 37 de ani, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata negocierilor, relateaza News.ro.

ZANU-PF i-a oferit duminica fostului lider in varsta de 93 de ani, in incercarea de a incheia criza politica in mod pasnic, mai putin de 24 de ore pentru a parasi functia de presedinte al tarii, altfel va fi pus sub acuzare si adus sa dea socoteala in fata unui tribunal.

Sursa a precizat ca armata lucreaza la o declaratie de demisie impreuna cu Mugabe, fara a da mai multe detalii.

Televiziunea publica ZBC a transmis ca Robert Mugabe se va adresa in curand poporului.

Duminica, ziarul Herald a publicat imagini de la intalnirea presedintelui cu generalii armatei, iar o sursa din televiziune a afirmat ca un car de transmisie a fost trimis la presedintie pentru a se pregati de anunt.

Robert Mugabe, in varsta de 93 de ani, a fost destituit, duminica, din functia de lider al organizatiei politice si inlocuit cu Emmerson Mnangagwa, vicepresedinte pe care el l-a demis la inceputul acestei luni, pentru a pregati postul pentru sotia lui, Grace Mugabe.

Mugabe este singurul presedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independentei, in 1980.

Sotia lui, in varsta de 52 de ani, care dorea sa ii urmeze sotului in fruntea tarii, a fost, de asemenea, exclusa din partid, impreuna cu cel putin trei ministri.

Mnangagwa, fost reponsabil cu securitatea statului, este cunoscut drept ¬The Crocodile¬. El este prima optiune pentru ocuparea postului de lider al guvernului interimar de dupa Mugabe.

Sute de mii de oameni s-au adunat, sambata, in centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia presedintelui Robert Mugabe. Protestul, descris initial ca un ¬mars de solidaritate¬ s-a transformat intr-o sarbatoare care are in centru armata.

La lasarea serii, multimea a pornit in mars spre resedinta presedintelui Mugabe, unde el se afla in arest de cateva zile. Oamenii au sarbatorit sfarsitul erei Mugabe, privind momentul ca pe o a doua declarare a independentei.

De la plasarea in arest la domiciliu, miercuri, Mugabe si-a facut aparitia in public doar vineri, cand a participat la o ceremonie.

Scenele de sambata din Harare reflecta furia si frustrarea care au cuprins cele 16 milioane de oameni din Zimbabwe, dupa aproape 20 de ani de management gresit al economiei, perioada care a inceput cu confiscarea fermelor detinute de albi, in 2000.

Banca centrala a incercat sa iasa din probleme prin emiterea de numerar, dar asta a inrautatit lucrurile, ducand la o hiperinflatie.

Cel putin 3 milioane de cetateni ai Zimbabwe au emigrat, in incercarea de a gasi un trai mai bun, cei mai multi dintre ei, in Africa de Sud.